Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Zájem o přepravy kol ve vlacích trvá

Zájem o přepravy kol ve vlacích trvá

16.11.2023

České dráhy hlásí trvalý zájem o přepravu jízdních kol ve svých spojích. V současnosti přepravují zhruba stejný počet cyklistů jako před pandemií COVID-19. Ročně se jedná o zhruba tři čtvrtě milionu zákazníků. Dopravce nabízí přepravu bicyklů skoro ve všech vlacích po celý rok.

Zájem o přepravy kol ve vlacích trvá

Letos o prázdninách uskutečnil národní dopravce specializovaný přepravní průzkum zaměřený na cestování s jízdními koly. „Během jednoho a půl týdne na přelomu července a srpna jsme přepravili zhruba 55 tisíc cyklistů. Největší zájem o cestování trvale sledujeme v pražské aglomeraci. V Praze a ve Středočeském kraji nastupuje víc než třetina všech cyklistů. Za nimi následují Jihomoravský a Jihočeský kraj, které se společně podílejí na přepravě jízdních kol zhruba z pětiny všech uskutečněných přeprav,“ přiblížil výsledky šetření člen představenstva ČD a náměstek GŘ pro osobní dopravu Jiří Ješeta.  
Poptávku po přepravě jízdních kol v jednotlivých regionech a na konkrétních tratích podstatně ovlivňuje řada faktorů, jako jsou například hustota osídlení, rozvoj cyklistické infrastruktury, obliba výletních a prázdninových míst nebo rozsah dopravy zajišťovaný dopravcem v příslušném kraji.

Nejvíce u cyklostezek
„Na sčítání velmi dobře vidíme, které tratě vedou podél oblíbených a kvalitních cyklostezek nebo do cyklistických regionů. Nejvíc kol jsme v době sčítání vozili na tratích podél Berounky, Labe, Vltavy, Ohře, Svitavy, Moravy, Dyje nebo do oblasti Beskyd. Jednotlivé velmi dobře obsazené spoje mířily do Kořenova a Harrachova na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Během sčítání jsme zaznamenali více než tisíc přepravených kol na pětadvaceti tratích v různých místech republiky,“ vyjmenoval konkrétní příklady oblíbených lokalit Jiří Ješeta. 
Mezi nejvytíženější tratě patří železnice vycházející z Prahy ve směru Kolín, Benešov u Prahy, Beroun, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem a také Posázavský pacifik. Další oblíbené tratě směřují z Brna do údolí Svitav (Blansko) a Svratky (Tišnov) a také pod Pálavu a na Břeclavsko. Na severu je oblíbená trať Opava – Ostrava – Český Těšín a tratě z Ostravy směřující do Beskyd. Na východě Čech využívají cyklisté nejvíc spojení Pardubic, Hradce Králové a Jaroměře, v Jihočeském kraji trať z Veselí nad Lužnicí do Třeboně a Českých Velenic a na západě republiky trať Cheb – Karlovy Vary, kde jezdí oblíbený sezonní spoj Cyklo Ohře.
Vytížení tratí v době sčítání kopírují také cyklisty nejvíce obsazené spoje, které obsluhují uvedené tratě. Mezi výjimky, které se dostaly mezi nejoblíbenější osobní vlaky, patří rovněž několik spojů Liberec – Tanvald – Harrachov – Szklarska Poręba a dopolední spěšný vlak z Hradce Králové do Letohradu. V dálkové dopravě se mezi oblíbené spoje řadí Moravan, Slovácký expres, Berounka, Svitava a Silva Nortica s Lužnicí. Z mezinárodních spojů pak vlaky Jižní expres a Vindobona do Rakouska do blízkosti Dunajské cyklostezky.
Dopravce zároveň neustále rozšiřuje a vylepšuje své služby pro cyklisty. Moderní vlaky jsou pochopitelně vybavené velkými prostory pro uložení jízdních kol. Například moderní soupravy ComfortJet pro dálkové spoje nabídnou místo pro přepravu až 12 bicyklů, což je skoro dvojnásobek oproti railjetům a o polovinu více míst, než je nyní ve spojích Berliner. Další novinkou v moderních vozidlech je možnost dobíjet během cesty baterie elektrokol. 
 


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 1

Další články této rubriky

Nové terminály zrychlí nákup jízdenekNové terminály zrychlí nákup jízdenek

22.4.2024 - Cestující se již mohou ve vlacích Českých drah setkat s novými prodejními terminály. Prvním krajem, kde byla nová generace zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) instalována, se stal Zlínský kraj. Postupně budou… »

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika