Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Wi-fi nabídne už přes 2 000 vozidel Českých drah

Wi-fi nabídne už přes 2 000 vozidel Českých drah

15.5.2023

Dalších zhruba 300 vozidel během letošního roku nabídne cestujícím možnost využívat ve vlacích Českých drah bezdrátové připojení k internetu. Tím se celkový počet vozů s wi-fi rozšíří už na více než 2 000. U všech dálkových vozidel a také u velké části regionálních souprav jsou s ohledem na co nejlepší dostupnost wi-fi instalovány routery osazované SIM dvou operátorů.

Wi-fi nabídne už přes 2 000 vozidel Českých drah

Už nyní nabízejí připojení k internetu prostřednictvím palubní sítě wi-fi tisíce regionálních vlaků a stovky dálkových spojů ČD. Letos přibudou další více než tři stovky vozidel.
„Wi-fi připojení k internetu je jedna z nejčastěji požadovaných služeb ze strany objednatelů dopravy i ze strany našich cestujících. Kvalitní připojení a možnost využívat čas na cestě například k vyřizování e-mailů je velkou předností vlaku oproti cestování automobilem. Proto doplnění souprav kvalitní wi-fi věnujeme velkou pozornost a pokrytí více než dvou tisíc drážních vozidel Českých drah v letošním roce představuje dosažení významného milníku v poskytování této služby,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.  

Dálkové i regionální spoje
České dráhy mají v současnosti pokryto 766 vozů pro dálkovou dopravu od expresních jednotek Pendolino, railjet a InterJet po běžné rychlíkové vozy. Letos technici nainstalují wi-fi routery do dalších 50 osobních vozů 2. třídy a vozů kombinujících 1. a 2. třídu. Od jízdního řádu na příští rok budou do provozu nasazovány také moderní expresní netrakční jednotky ComfortJet. Ty postupně rozšíří park dálkových vozů s wi-fi o dalších 180 vozů. 
„Pozornost věnujeme také wi-fi v regionální dopravě. Aktuálně je pokryto skoro tisíc vozidel regionálních vlaků počínaje vícevozovými jednotkami, jako jsou CityElefanty, RegioPantery nebo RegioSharky, až po jednotlivé osobní a motorové vozy. V letošním roce je doplní dalších skoro 300 vozidel. Jsou to jak úplně nové jednotky RegioPanter a RegioFox, tak starší vozidla typu RS1 nebo RegioNova, kam bude wi-fi instalována ještě letos. Na podstatné rozšíření služby se tak mohou těšit cestující regionálních vlaků například v Olomouckém kraji, na Vysočině a v dalších regionech,“ zdůraznil člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. 
Dopravce se připravuje i na zavedení nových standardů v bezdrátové komunikaci v nových vlacích ComfortJet. V nich budou poprvé sériově instalované wi-fi routery využívající technologii 5G, které zajistí rychlejší a stabilnější připojení k internetu i při průjezdu tunely nebo místy s horší kvalitou pokrytí veřejnou bezdrátovou sítí. Před instalováním do jednotek ComfortJet se nyní celá technologie testuje v jedné z elektrických jednotek řady 471 CityElefant v pražské aglomeraci. 
K prosincové změně jízdního řádu pro letošní rok mělo značku wi-fi už 3 190 spojů ČD, z toho bylo 512 dálkových a více než dva a půl tisíce regionálních. Díky průběžnému rozšiřování příslušné techniky v dalších soupravách se počet spojů s bezdrátovým připojením v průběhu roku dále zvyšuje. 
 


Průměrné hodnocení (2 hlasů): 5

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika