Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / V Pardubicích se na konferenci rokovalo o modernizaci tratí

V Pardubicích se na konferenci rokovalo o modernizaci tratí

12.4.2018 – autor: MARTIN HARÁK

Mottem čtvrtého ročníku Železniční konference Pardubice bylo zvyšování rychlosti a kapacity, modernizace a financování železniční infrastruktury v České republice a okolních státech. V jednotlivých diskuzních blocích 5. a 6. dubna vystoupili například zástupci ministerstva dopravy, SŽDC i Českých drah.

V Pardubicích se na konferenci rokovalo o modernizaci tratí

V Pardubicích výrazně rezonovalo téma modernizace tratí. Generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek zdůraznil, že národní dopravce stále pociťuje nedostatečnou kapacitu dopravní cesty a silnou přetíženost železničních koridorů. Zmínil se také o čtvrtém balíčku EU, který jasně definuje, že od roku 2023 se železniční osobní doprava bude soutěžit. Akcent kladl na fragmentovaný trh regionální dopravy, kde objednává dopravu čtrnáct krajů. Ty mají rozdílné představy o organizování železniční dopravy. K tomu nastává konflikt dálkové a příměstské dopravy ve velkých aglomeracích jako je Praha nebo Brno, které se snaží pomocí železnice řešit své problémy s MHD. Pavel Krtek neopomněl zmínit ani problematiku nákladní dopravy, která vzhledem k přetíženosti některých tras musí jezdit mnohdy jen v noci, což odporuje požadavkům zákazníků dceřiné společnosti ČD Cargo. Z této řady důvodů chce národní dopravce jako síťový operátor a klíčový zákazník připomínkovat rozvoj železniční infrastruktury a plánované investice. Konferenci již čtvrtým rokem uspořádal pardubický poslanec a místopředseda hospodářského výboru Martin Kolovratník.


Průměrné hodnocení (5 hlasů): 4.4

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika