Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Středisko oprav ve Veselí nad Moravou se modernizuje

Středisko oprav ve Veselí nad Moravou se modernizuje

27.10.2023

Společnost DPOV je už mnoho let hlavním opravcem kolejových vozidel, a to jak pro mateřské České dráhy, tak i v případě ostatních členů Skupiny ČD. Podnik vznikl z opravárenských pracovišť ČD Přerov, Nymburk a Veselí nad Moravou. Působí také ve Valašském Meziříčí. Jedním z jeho nejdůležitějších center je Provozní středisko oprav (PSO) ve Veselí nad Moravou.

Středisko oprav ve Veselí nad Moravou se modernizuje

Historie strojní služby ve Veselí nad Moravou má své kořeny v roce 1887. Tehdy byla založena výtopna pečující o lokomotivy na nově dokončované trati Českomoravské transverzální dráhy. Tato trať se stala klíčovou pro železniční provoz v té době a během času prošla významnými změnami a modernizací.
Po druhé světové válce a s nástupem motorizace začal postupný přechod na motorovou trakci, což přineslo zvýšenou potřebu údržby motorových vozů na vyšší úrovni. Po roce 1989, kdy se snížil počet nových motorových vozů řady M152.0 a později řady 810, se v Lokomotivním depu Veselí nad Moravou začaly provádět střední opravy a po změně udržovacího předpisu také vyvazovací opravy. Tato změna se stala standardem i pro další depa ČD, a to včetně modernizace motorových lokomotiv řady 751, 752 a 749.

Výstavba víceúčelových hal
Rok 2004 přinesl založení Provozního střediska oprav (PSO) Veselí, které se v roce 2007 stalo součástí nově vzniklé akciové společnosti DPOV. PSO Veselí se specializuje na nezávislou trakci, tedy motorové vozy, motorové jednotky, přípojné vozy a řídicí vozy. Zde se uskutečňuje náročná údržba, opravy po násilném poškození, modernizace železničních kolejových vozidel, ale také instalace evropského vlakového zabezpečovače (ETCS) do vozidel řady 844. 
Mezníkem v historii PSO Veselí byla výstavba dvou víceúčelových hal pro opravy motorových jednotek řady 841 a 844 v letech 2012–2017. PSO Veselí nad Moravou disponuje rozsáhlým areálem a vlastní vlečkou, což umožňuje další zvyšování výrobních kapacit pro potřeby mateřských Českých drah. Společnost nabízí zákazníkům moderní technologii a hlavně kvalifikované pracovníky. Nový management přinesl do společnosti pokrokovou kulturu pracovního prostředí. Učinily se rovněž kroky vedoucí ke zlepšení pracovních podmínek včetně přípravy modernizace jídelny a instalace automatů na jídlo a nápoje. Další významnou investicí byla modernizace dílen a nákup moderního zařízení, což zvýšilo efektivitu a kvalitu práce opravárenství. Rekonstrukcí prošla rovněž infrastruktura, což přispělo k vyšší bezpečnosti. V rámci investičních akcí vzniká nové pracoviště oprav powerpackových jednotek (PWP) pro vozy řad 841 RegioSpider, 844 RegioShark a 847 RegioFox.
Společnost také aktivně spolupracuje s mladou generací, poskytuje studentům praxi během letních prázdnin a buduje technickou naučnou stezku s komentovanou prohlídkou vybraných pracovišť. Cílem je získat do týmu mladé odborníky.
Od roku 2022 se naplno projevují pozitivní změny, které přinesl nový management PSO Veselí nad Moravou. Zlepšení pracovního prostředí a podmínek pro zaměstnance se odráží ve zvýšené kvalitě a efektivitě práce, což má pozitivní dopad na spolehlivost a kvalitu opravovaných železničních kolejových vozidel ve Veselí nad Moravou. Společnost se tak stává příkladem úspěšného vývoje a modernizace v oblasti železničního opravárenství. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Nové terminály zrychlí nákup jízdenekNové terminály zrychlí nákup jízdenek

22.4.2024 - Cestující se již mohou ve vlacích Českých drah setkat s novými prodejními terminály. Prvním krajem, kde byla nová generace zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) instalována, se stal Zlínský kraj. Postupně budou… »

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika