Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / RegioPantery mohou vyjet na Lipenku

RegioPantery mohou vyjet na Lipenku

24.6.2021 – autor: JOSEF HOLEK

Podzimní testovací jízdy RegioPanterů na Lipence byly úspěšné. České dráhy připravují zkušební, víkendový provoz. Cestující na trase z Rybníku do Lipna se tak dočkají pod hlavičkou ČD dalšího zkvalitnění služeb. Pravidelný provoz by měl být povolen za rok. Do regionu Vyšebrodska už z Prahy a Lince zajíždí komfortní Jižní expresy.

RegioPantery mohou vyjet na Lipenku

Na Lipence, trati spojující Rybník s Lipnem nad Vltavou, se loni na podzim poprvé projela elektrická jednotka řady 650 Českých drah. Zatím však bez cestujících a se speciální měřicí nápravou. Účelem byla zkouška přechodnosti a jízda v obloucích o poloměru menším než 150 metrů. Obdobný test, ale za pomoci posunu lokomotivou řady 113, se uskutečnil i na Bechyňce, tedy trati z Tábora do Bechyně. Tam se ale kvůli atypické trakční soustavě Panteři zatím nepodívají. Na Lipenku ano. 


Jízdně-technického měření se chopila Zkušební laboratoř Výzkumného ústavu kolejových vozidel (VÚKV) a spolu s techniky ČD vybavila jednotku měřicím dvojkolím pro měření svislých a příčných sil, působících mezi dvojkolím a kolejí, a snímači zrychlení na podvozku a ve skříni vozidla. Zkoušena byla v prázdném i zatíženém stavu. „Při vyhodnocování naměřených dat byl vzat v úvahu aktuální stav techniky i připravovaných norem. Výsledky měření dokládají, že jednotka RegioPanter je z hlediska bezpečnosti jízdy a namáhání koleje i jízdních vlastností způsobilá k provozu na trati Rybník – Lipno nad Vltavou, která se vyznačuje značným podílem oblouků o malých poloměrech a zároveň velmi dobrým stavem železničního svršku,“ zhodnotil Tomáš Heptner, specialista Zkušební laboratoře VÚKV. Poznatky z měření využily ČD i Správa železnic jako důležitý podklad při rozhodování o zkušebním provozu. 

Zatím patra
ČD na Lipenku zatím nasazují soupravu s vozy řady BDs, patrovými vozy řady Bdmteeo a elektrickou lokomotivou řady 210. „Přichází evropský zabezpečovač ETCS a instalace do lokomotiv řady 210 se již nevyplatí. Kromě toho kraj by si přál přímé spojení Lipna s Českými Budějovicemi, což by při úvrati v Rybníku bylo časově neúnosné. Řešením tedy bude nasazení rychlých a moderních vozidel, která už zabezpečovač ETCS připraven mají. Panteři to splňují,“ uvedl Pavel Kosmata z českobudějovického Regionálního obchodního centra ČD.  
Pro provoz v Jihočeském kraji už dopravce objednal deset Panterů, přijít by měly v roce 2022. Na Lipenku by bylo nutné nasadit dalších pět, jeden z nich by zůstal v záloze. Čtyři už v regionu několik let jezdí. „Tím, že by se Panteři dostali i na Lipenku, by moderní jednotky pokrývaly regionální dopravu v elektrické trakci v celém kraji, vyjma Bechyňky, s odlišnou napájecí soustavou a nevhodnými oblouky,“ doplnil Kosmata. 


Zkušební provoz, který ČD zahájily na konci května, bude trvat jeden rok, následovat by měl pravidelný provoz. Dopravce již připravuje dokumentaci včetně provozního konceptu pro nabídku pro Jihočeský kraj.


Průměrné hodnocení (5 hlasů): 4

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika