Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / RegioNovy dostanou wi-fi i zásuvky

RegioNovy dostanou wi-fi i zásuvky

24.6.2020 – autor: JOSEF HOLEK

České dráhy pokračují v modernizaci svého vozidlového parku. Po omlazení osobních vozů pro dálkovou i regionální dopravu přišly na řadu úpravy motorových jednotek řady 814. Potřeba vychází nejen z požadavků cestujících na moderní železniční dopravu, ale i z nedávno uzavřených smluv s jednotlivými kraji, tedy objednateli regionální dopravy.

RegioNovy dostanou wi-fi i zásuvky

Motorové jednotky řady 814, které jsou nasazovány na regionální linky, se brzy dočkají dalších vylepšení. České dráhy do nich postupně instalují moderní prvky výbavy včetně technologie wi-fi pro bezplatný přístup k internetu či elektrické zásuvky pro nabytí drobné elektroniky. První RegioNovy s novou výbavou jsou již v provozu v Olomouckém a Středočeském kraji.

Už z výroby jsou RegioNovy vybavené nízkopodlažním oddílem s dostatečně širokými dveřmi, bezbariérovou toaletou a základním informačním systémem. Kromě těchto předností se dalšími novými prvky staly informační LCD monitory na přepážkách či příčkách u strojvedoucího a vnější informační systémy, řešené pomocí LED tabulí. Novinkou je i čelní LED info panel. RegioNovy navíc dostanou GPS modul pro zjištění polohy. Zásuvky jsou pak pod každým stolkem v motorové části. „Elektrická síť ve vlaku tyto prvky pokryje svým současným výkonem,“ upřesnil Zdeněk Štěpánek, ředitel odboru kolejových vozidel ČD.

Do většiny krajů

Instalaci se dopravce snaží provádět hlavně při vyvazovacích opravách. Do procesu vždy vstupují odborníci z firem Pars Nova či dceřiných společností Českých drah DPOV a ČD – Informační systémy.

Požadavky krajů, které jsou objednatelem regionální železniční dopravy, jsou nicméně na prvky výbavy rozdílné. Některé chtějí vše, co je možné instalovat, jiným stačí jen „wifina“. A například Pardubický kraj požaduje i nátěr v příslušných barvách regionu. Ostatní Regio­Novy při vyvazovacích opravách odloží typický žluto-zelený háv a odívají se do tradiční korporátní modro-bílé.

Dočká se i řada 810

Všechny úpravy se podle smluv uskuteční postupně v příštích letech na přibližně stovce dvouvozových a devítce třívozových RegioNov. Jejich finální dislokace bude v krajích Olomouckém, Středočeském, Královéhradeckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Jihočeském a na Vysočině. V současné době jsou tři vozidla již dodána do Střediska údržby v Rakovníku, odkud obsluhují tamní výkony, respektive ve směru Praha, Kralupy nad Vltavou, Beroun.

Připravují se i další úpravy, například motorových vozů řady 810, elektrických jednotek řady 471 a dalších vozidel pro provoz na regionálních linkách. Co se týče motorových jednotek, u některých se počítá s doplněním obdobné výbavy jako v případě RegioNov, navíc jen s akustickým a optickým varováním při pohybu dveří.


Průměrné hodnocení (4 hlasů): 4

Další články této rubriky

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

Začala obnova vjezdové části depa v Michli Začala obnova vjezdové části depa v Michli

8.4.2024 - Výměna 21 výhybek, tří kilometrů kolejí a 5,5 kilometru trakčního vedení – to vše se uskuteční při letošní komplexní modernizaci vjezdové části Centra údržby Praha jih v pražské Michli. Jedná se o dosud největší obnovu… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika