Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Před 15 lety se na běžné trati prvně jelo rychlostí 200 km/h

Před 15 lety se na běžné trati prvně jelo rychlostí 200 km/h

13.6.2017 – autor: REDAKCE

Před 15 lety, 10. dubna 2002, se uskutečnila zkouška české železniční infrastruktury na rychlost 200 km/h v úseku Břeclav – Vranovice s lokomotivou Rakouských spolkových drah ÖBB 1116.015. Byl tak vytvořen rekord na běžných českých železničních kolejích mimo zkušební okruh Výzkumného ústavu železničního, kde se pochopitelně jelo už i vyšší rychlostí.

Před 15 lety se na běžné trati prvně jelo rychlostí 200 km/h

V den „D“ železničáři i policisté lemovali od rána mosty, přejezdy i nástupiště podél kolejí z Břeclavi do Vranovic. Jejich úkolem bylo zajistit naprostou bezpečnost tří zkušebních jízd a jednoho přesunu soupravy mezi oběma stanicemi. Lokomotiva s rakouským a dvěma českými měřicími vozy si při této akci ověřila shodnost údajů měřicích pracovišť. Na hlavní experiment totiž mohl vyjet jen rakouský vůz, neboť ani jeden z dvojice tuzemských nebyl v té době způsobilý pro rychlost 200 km/h.


Průměrné hodnocení (10 hlasů): 3.4

Další články této rubriky

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

Začala obnova vjezdové části depa v Michli Začala obnova vjezdové části depa v Michli

8.4.2024 - Výměna 21 výhybek, tří kilometrů kolejí a 5,5 kilometru trakčního vedení – to vše se uskuteční při letošní komplexní modernizaci vjezdové části Centra údržby Praha jih v pražské Michli. Jedná se o dosud největší obnovu… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika