Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Národní den železnice 2023: Tradiční oslavy hostil Bohumín

Národní den železnice 2023: Tradiční oslavy hostil Bohumín

19.10.2023 – autor: PETR SLONEK

Začátek podzimu už tradičně patří oslavám dnů železnice. Letos odstartovaly počátkem září v Praze, následovaly akce v České Třebové a Trutnově a koncem září v Liberci. Samotný Národní den železnice se letos uskutečnil 23. září v Bohumíně, kam dorazily tisíce návštěvníků. Hlavní program se odehrál v tamním depu, doprovodný na nedalekém náměstí T. G. Masaryka.

Národní den železnice 2023: Tradiční oslavy hostil Bohumín

Hlavní akci ke každoročnímu svátku železničářů letos hostil Bohumín. Stalo se tak již podruhé v historii, prvně se oslavy v tomto moravskoslezském městě konaly v roce 2017. Nejdůležitější dění Národního dne železnice se soustředilo do depa, kam během dne dorazilo bezmála sedm tisíc návštěvníků. Další zhruba tisícovka pak přišla na noční show. Několik tisíc lidí zavítalo i na náměstí T. G. Masaryka, kde se uskutečnil doprovodný program.
„Hojná účast na regionálních i na Národním dnu železnice dokazuje, že ekologická železniční doprava má u nás velkou popularitu a nesčetné množství příznivců. Všem děkuji za účast, našim zaměstnancům a partnerům za přípravu a slibuji, že do příštího Národního dne železnice rozšíříme počty našich nových souprav i nabídku moderních služeb,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.
Během dne se konala více než desítka nostalgických jízd. Návštěvnici si mohli prohlédnout jak historickou, tak nejmodernější techniku, vyzkoušet si ruční drezínu a program počítal i s nejmenšími návštěvníky. Ze Šumperka do Bohumína jela elektrická jednotka řady 451 zvaná Žabotlam. Z Ostravy zase přijela parní Šlechtična. Největší pozornost upoutaly nové jednotky RegioFox,RegioPanter a patrová netrakční jednotka push-pull. 
Vrcholem byla noční show. Na točně bohumínského depa se ve scénickém osvětlení a se živým hudebním doprovodem, o který se postaral soubor Banda di feste, představila více než desítka historických lokomotiv a vozů.

Slavilo se i v regionech
Ještě před oslavami v Bohumíně se uskutečnila tradiční zářijová série regionálních dnů železnice. První z nich se konal v sobotu 9. září v Praze a hlavním dějištěm se stalo depo a nádraží ve Vršovicích. Návštěvníci si mohli prohlédnout zázemí provozu či moderní vozidla pro regionální dopravu v Praze a Středočeském kraji. Samozřejmostí byly jízdy historickými vlaky a projížďky historickými tramvajemi i autobusy. Na koleje vyrazila historická souprava v čele s parní lokomotivou 434.2186 Čtyřkolák, která se vydala na okružní trasu z Vršovic přes Smíchov do Radotína a přes Branický most zpět do Vršovic. Nasazena byla i jednotka řady 451. 
O týden později, v sobotu 16. září, se uskutečnily oslavy v České Třebové. V areálu depa si lidé mohli prohlédnout výstavu historických i moderních vozidel a za účasti zástupců vedení Českých drah a Pardubického kraje byla pokřtěna nová jednotka RegioFox. Fanoušci historie se svezli parním vlakem do Lanškrouna a organizátoři připravili speciální jízdy po různých kolejích v uzlu a přes kontejnerové překladiště Metrans. Kromě toho jezdila historická souprava složená z patrových vagonů Bpjo po různých kolejích v železničním uzlu v okolí Třebové.  
O den později, v neděli 17. září, hostil regionální den železnice Trutnov. Hlavním dějištěm se stalo tamní depo, kde si návštěvníci prohlédli výstavu vozidel, včetně nových jednotek RegioFox a Regio­Panter. Tyto moderní vlaky už v průběhu příštího roku výrazně omladí vozový park Českých drah v Královéhradeckém kraji. Ozdobou akce byla jízda parního vlaku v čele s lokomotivou Velký bejček z Hradce Králové do Trutnova a rovněž do Vrchlabí a Červeného Kostelce.
Jako poslední hostil regionální oslavy v sobotu 30. září Liberec. Hlavním tahákem se stala jízda parního vlaku v čele s parní lokomotivou 310.0134 Kafemlejnkem. Vyrazil ráno z turnovského nádraží a přes Sychrov, Hodkovice nad Mohelkou, Rychnov u Jablonce n. N. a Jeřmanice zamířil do Liberce. Poslední zářijový den se na Liberecku uskutečnily také jízdy historického motorového vozu řady M 131.1 známého pod přezdívkou Hurvínek.  
Rostoucí zájem o regionální dny železnice potvrdil i počet návštěvníků. Oslavy svátku železničářů navštívilo v Praze sedm tisíc lidí, program v České Třebové si nenechalo ujít pět tisíc příznivců a do Trutnova přijelo přes pět a půl tisíce fanoušků. Velký zájem byl tradičně o nostalgické jízdy, lákaly ale i novinky ve flotile Českých drah, motorové jednotky RegioFox a RegioPantery.
 

Fotografie z regionálních dnů železnice si můžete prohlédnout zde: https://photos.app.goo.gl/DsJgkbPxzbg1FbcQ7

Fotografie z oslav z Bohumína si můžete prohlédnout zde: https://photos.app.goo.gl/gCrX1U8YZdHLB7eu9


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Nové terminály zrychlí nákup jízdenekNové terminály zrychlí nákup jízdenek

22.4.2024 - Cestující se již mohou ve vlacích Českých drah setkat s novými prodejními terminály. Prvním krajem, kde byla nová generace zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) instalována, se stal Zlínský kraj. Postupně budou… »

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika