Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Masarykovo nádraží začne sloužit nájemníkům

Masarykovo nádraží začne sloužit nájemníkům

15.9.2022 – autor: PETR ŠŤÁHLAVSKÝ

Rekonstrukce budovy B Masarykova nádraží na nároží ulic Havlíčkovy a Na Florenci se blíží k závěru. V současné době se objekt přebírá a odstraňují kolaudační vady. V průběhu září začne stěhování a od října by měla budova sloužit novým nájemníkům. Rekonstrukce byla mimořádně náročná a trvala přes dva roky.

Masarykovo nádraží začne sloužit nájemníkům

Budova pochází z poloviny 19. století. „Byla už ve špatném stavu, proto jsme museli začít u komplexní sanace statiky, a pak obnovovat jednotlivé stavební části včetně stropů, podlah, příček, elektroinstalace, rozvodů vody nebo odpadů. Úzce jsme spolupracovali s památkáři, protože je památkově chráněná, a cílem bylo vytvořit moderní zázemí pro naše zaměstnance, ale zároveň zachovat všechny historické prvky,“ vysvětlil ředitel Regionální správy majetku Praha Zdeněk Sedláček. 

Historické i nové prvky
Interiéry tak snoubí historické prvky, jako jsou repasované původní vysoké dřevěné dveře a okna s dřevěnými rámy, dobové dlaždice nebo parkety s historickými vzory s moderními skleněnými přepážkami. Rekonstrukci doplňují vhodně vybrané nové dlažby a další vybavení v částech budovy, kde se původní vybavení nedochovalo nebo které nyní slouží novým účelům. Díky tomu vznikl vzdušný, prosvětlený interiér. Projektant myslel také na šetření energie, proto jsou v celém objektu instalována úsporná LED svítidla. Našlo se místo i pro vestavbu výtahu, který propojuje všechna nadzemní podlaží. Ocení jej hlavně vlakové čety při cestě na úplně nové nocležny.  
Ty vznikly v nejvyšším podlaží a mají kapacitu 52 lůžek. K dispozici je zcela nové sociální zázemí a také kuchyňka. Třetí nadzemní podlaží bude sloužit Oblastnímu ředitelství osobní dopravy západ. Na ploše 664 m2 zde vznikly kanceláře a zasedací místnosti. Druhé nadzemní podlaží bude sloužit Policii ČR. O tom, že se sem přestěhuje policie z vedlejších objektů označovaných A1 a A2, které budou v nadcházejícím roce zbourány a na jejich místě vznikne osmá a devátá kolej, se rozhodlo teprve v průběhu rekonstrukce. Proto adaptace pro potřeby policistů ještě pokračují. V prvním nadzemním podlaží se pak nacházejí komerční prostory, které slouží veřejnosti, a jsou tam zřízeny prostory pro obchody a gastronomická zařízení. V současnosti jsou v nich provozovny značek Dejsi, Hello, Burger King, Costa Coffee, Kytky od Pepy, Pizza Hut a Showroom Penty. 

Na metro opět průchodem
S ukončením rekonstrukce se znovu otevře průchod přes dvoranu ke vstupu do metra. Jeho částečné otevření je plánované na říjen. „Nad jeho východem k metru jsme zřídili moderní skleněné zastřešení, zatímco směrem k tramvajové zastávce prošla kompletní obnovou historická markýza, která stylově navazuje na zastřešení dvorany. Opravili jsme také skleněnou střechu nad centrálním dvorem budovy B, který zdobí řada sloupů se štukem provedeným podle historických vzorů,“ připomíná Zdeněk Sedláček.        
Původně příjezdová budova vznikla v letech 1844 a 1845 a u nás patří mezi nejstarší dochované železniční stavby. Realizoval ji architekt Anton Jüngling v pozdně klasicistním slohu s výraznými rysy romantizující rané renesance. To se projevilo vytvořením vnitřního dvora po vzoru florentských paláců renesančního období. Jüngling použil také „bramantovská“ okna po vzoru římského paláce Cancelleria z konce 15. století s pravoúhlým orámováním ukončeným jednoduchou římsou. Přímou inspirací pro toto řešení se mu staly vídeňské úřední budovy projektované dvorskou stavební radou. Střecha byla valbová, krytá šedou břidlicí.
Dvoupatrová budova s mezaninovým patrem a čtvercovým půdorysem s nádvořím zakrytým proskleným stropem sloužila původně jako příjezdová hala. Tudy procházeli lidé od vlaků do města, proto byly v jejím přízemí zařízeny místnosti pro policejní stráž, pasovou službu, finanční stráž a úřad potravní daně. V mezipatře pak vznikly byty úředních zřízenců a nocležna mužstva finanční stráže. V patrech fungovaly kanceláře dráhy a byty zaměstnanců železnice. 
 


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika