Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / FOTOGALERIE: CD#sazibudoucnost. Pomozte přírodě i vy

FOTOGALERIE: CD#sazibudoucnost. Pomozte přírodě i vy

4.11.2019 – autor: JOSEF HOLEK Foto: ZAMĚSTNANCI ČD

Téma společenské odpovědnosti je už mnoho let v hledáčku nejen široké veřejnosti, ale i součástí udržitelného rozvoje firem. Ze všech médií na nás útočí zprávy o globálním oteplování, plastových ostrovech v oceánu, kouřících autech a snaze omezit leteckou dopravu. A protože i Českým drahám na naší budoucnosti a společenském rozvoji záleží, přidali se dobrovolníci z řad ČD, kteří se zapojili do projektu Pomáhej s ČD a podpořili Den za obnovu lesa. Jak jinak, než sázením stromků.

FOTOGALERIE: CD#sazibudoucnost. Pomozte přírodě i vy

Akci pořádaly Lesy ČR na celkem čtrnácti místech v republice a kdokoliv z nás se mohl přidat a pomoci s výsadbou lesa budoucí generace. Podle odhadu pořadatele si sázení nenechalo ujít více než jedenatřicet tisíc lidí z celé České republiky. A kolik toho zvládli zaměstnanci ČD? Spolu s rodinnými příslušníky se vydali do pěti vybraných lokalit a  vysázeli stovku nových stromků, čímž výrazně přispěli k obnově porostu.

Koně i technika

„Veřejnost se mohla zapojit nejen do samotného sázení nových stromků, ale také se seznámit s druhovou výsadbou v rámci lesoškolky, pro děti zde byl krásný doprovodný program poznávání lesa a zvířat, jejich života atd. Součástí programu byla mimo jiné ukázka lesních prací s moderní těžkou technikou a také pěkně po staru, stahování dřeva s koňmi,“ uvedla Pavlína Žáčková z odboru vnější komunikace ČD. „Podle ohlasů od kolegů i dalších sázejících můžeme říci, že si všichni akci užili, hrálo nám do karet i krásné slunečné počasí. Dobrá zpětná vazba od našich zaměstnanců je to nejlepší, co můžou organizátoři dostat. A já bych moc ráda poděkovala všem, kteří jste se zapojili a i s vašimi rodinami jste si akci užili. Jsem ráda, že lidem přestává být osud naší planety lhostejný.“

Celkově dobrovolníci vysázeli zhruba 162 000 sazenic smíšeného porostu.

Sázet je možné dál

Touto akcí však nekončíme, České dráhy vyzývají k účasti na další akci podporující výsadbu zeleně. Pokud jste se příležitosti ještě nechopili, a přesto byste rádi vypomohli s výsadbou nových stromků, tak se k nám můžete připojit 9. listopadu ve Vestci u Prahy. Zde se pod patronátem Nadace Partnerství bude sázet více než kilometr dlouhá Alej svobody na počest 30. výročí sametové revoluce. Sázet se bude 114 vzrostlých ovocných stromů jabloní, třešní, hrušní a kdouloní. Akce začíná v 10 hodin dopoledne, končí v 15 hodin. Součástí programu bude nejen uvítání, instruktáž a samotné sázení, ale i oficiální průvod alejí a na závěr zazní i česká hymna. Více informací naleznete na webových stránkách: https://www.sazimebudoucnost.cz/akce/alejsvobody

Projekt Pomáhej s ČD začal svou éru letos v září coby novinka ČD v rámci společenské odpovědnosti. Každý měsíc vyzývá všechny kolegy, aby se zapojili do dobročinných akcí. Pilotem se stala sportovní událost TERIBEAR hýbe Prahou, kdy zaměstnanci dopravce naběhali a nachodili 523,5 km a na konto Nadace Terezy Maxové přispěli částkou 15 705 korun. Takže Pomůžeš s ČD? Začni třeba ve Vestci.  ČD#sazibudoucnost

Investují do obnovy

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a podnik nyní čelí dosud největší kůrovcové kalamitě. Počet vysázených stromků při zalesňování chce proto letos zvýšit na nejméně 55 milionů z loňských 46 milionů. Loni podnik investoval do pěstebních prací a obnovy lesa 2,15 miliardy korun, v plánech pro letošní rok měl 2,4 miliardy korun a v roce 2020 zhruba 3,2 miliardy. Vysazované stromy se liší, lokalitu od lokality, v závislosti na konkrétním prostředí. Lesníci se tedy snaží co nejrychleji připravit naše lesy na klimatickou změnu, ale také je udělat odolnějšími vůči suchu i škůdcům – kromě kůrovce například i proti jmelí.

 


Průměrné hodnocení (4 hlasů): 5

Fotogalerie

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika