Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / České dráhy koupily dopravce VYDOS BUS

České dráhy koupily dopravce VYDOS BUS

24.5.2022 – autor: PETR SLONEK

Především k zajištění náhradní autobusové dopravy během plánovaných výluk nebo mimořádných událostí hodlají České dráhy využít vozidel vyškovské společnosti VYDOS BUS. Národní dopravce se nedávno stal stoprocentním vlastníkem této firmy. Uzavření příslušné smlouvy schválil Řídicí výbor ČD. Ještě během letoška se změní název podniku na ČD BUS.

České dráhy koupily dopravce VYDOS BUS

ČD tohoto dopravce pořídily zejména s ohledem na snížení nákladů na zajištění náhradní autobusové dopravy. „Ročně zaplatí ČD za náhradní autobusy až 900 milionů Kč. Vzhledem k množství výluk a potřebě zajištění náhradní dopravy pro nás bude rozšíření o autobusy velkým přínosem, a to nejen z ekonomického, ale i z provozního hlediska. Vstupem do autobusové dopravy totiž snížíme závislost na externích dodavatelích. Transakce je zároveň součástí Strategie 2030 Českých drah,“ zdůraznil místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro servis Michal Kraus.
Původní zakázky společnosti VYDOS BUS budou dokončeny ve stávajícím rozsahu, jedná se o zajištění MHD ve Vyškově a jednoho provozního souboru při výluce Brno – Adamov – Blansko.

Zaměstnanci zůstanou
Pod VYDOS BUS spadá v současné době osm desítek autobusů. „Ve firmě zůstávají také stávající zaměstnanci. Dává nám smysl, abychom si vzhledem k vysokým cenám od externích dodavatelů zajišťovali náhradní autobusovou dopravu vlastními silami a snížili tím náklady. Vzhledem k množství výluk, ať už těch plánovaných, nebo způsobených mimořádnými událostmi, ale budeme i nadále větší část výlukové dopravy soutěžit,“ řekl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.
Do funkce předsedy představenstva byl jmenován Adam Svojanovský, dlouholetý zaměstnanec Českých drah, který vrcholově zaštiťoval právě oblast náhradní dopravy. Členem představenstva odpovědným za ekonomiku se stala Věra Bugárová, která doposud působila ve funkci ekonomické ředitelky ve společnosti Arriva Morava. Členem představenstva odpovědným za provoz se stal Igor Čeki, dosavadní ředitel společnosti VYDOS BUS. 
„Současným zaměstnancům nabídneme stabilní pracovní zázemí. Rádi bychom postupně navýšili počet autobusů a samozřejmě i zaměstnanců, tedy především řidičů. Nabídneme tak nové pracovní příležitosti,“ uvedl předseda představenstva VYDOS BUS Adam Svojanovský. 
Konsolidace VYDOS BUS do Skupiny ČD s úplným začleněním do dceřiné firmy ČD BUS proběhne během letošního roku. Finanční poradenství při akvizici poskytla Česká spořitelna, kompletní due diligence poradenství a právní podporu poskytlo PwC ČR a PwC Legal ČR. 
 


Průměrné hodnocení (3 hlasů): 2.33

Další články této rubriky

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

Začala obnova vjezdové části depa v Michli Začala obnova vjezdové části depa v Michli

8.4.2024 - Výměna 21 výhybek, tří kilometrů kolejí a 5,5 kilometru trakčního vedení – to vše se uskuteční při letošní komplexní modernizaci vjezdové části Centra údržby Praha jih v pražské Michli. Jedná se o dosud největší obnovu… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika