Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / ČD mají vlastní dětskou skupinu. Díky DVI

ČD mají vlastní dětskou skupinu. Díky DVI

16.7.2020 – autor: JOSEF HOLEK

Dopravní vzdělávací institut (DVI) otevírá dětskou skupinu Sovička pro děti zaměstnanců Skupiny České dráhy. Vybudování zařízení pro předškolní péči o děti pracovníků bylo již delší dobu jedním z cílů předsedkyně představenstva DVI Blanky Havelkové. „Projekt reaguje na nedostatečné kapacity ve státních zařízeních a umožní docházku dětem, které by do běžné školky nebyly přijaty. Chceme poskytovat kvalitní a dostupnou péči. Název dětské skupiny jsme nevybrali náhodou. Sova je symbolem moudrosti a vzdělání a je potřeba se v tomto směru věnovat i těm nejmenším,“ vysvětlila.

Realizovat nápad pomohly až evropské dotace. V náročném výběrovém řízení DVI se žádostí uspělo a projekt získal v lednu 2020 podporu více než 1,5 milionu korun. Dotace částečně pokryje náklady na vybudování a provoz v následujících dvou letech. „Vlastní firemní školka je u velkých zaměstnavatelů standardním benefitem, který může být rozhodujícím faktorem pro udržení stávajících a nábor nových zaměstnanců. I pro nás je důležité přispívat k lepšímu slaďování rodinného a pracovního života pracovníků,“ uvedla Havelková.

Využili původní učebny

Prvním krokem byl výběr vhodných prostor. DVI využil učeben v Karlíně, které však nevyhovovaly z hlediska stavebních a hygienických podmínek. Prostor tedy prošel náročnou rekonstrukcí, završenou kolaudací pro účely dětské skupiny. Kapacita Sovičky je jedenáct dětí ve věku od 2,5 roku, o něž se bude starat kvalifikovaný dvoučlenný personál každý všední den. Zajištěná je i strava formou dovážených obědů a svačinek.

„Nyní připravujeme dětskou skupinu na provoz a první děti přivítáme 7. července. O prázdninách provozujeme dětskou skupinu v režimu příměstských táborů, kdy rodiče mohou zapsat své děti na týdenní program. Toto je alternativou k pobytu v mateřských školkách, které jsou část léta uzavřené kvůli čerpání dovolených. Snažíme se tak vyjít vstříc co největšímu počtu rodičů,“ uvedla Marie Víravská, vedoucí skupiny. Rodiče mohou děti přihlásit na webových stránkách www.dssovicka.cz. Od září už Sovičku čeká standardní provoz, kdy lze děti zapsat ke klasické docházce jako v běžné školce.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaroNa palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 - Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových… »

České dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních ČecháchČeské dráhy nasazují více než tři desítky hlídek ve středních Čechách

15.3.2024 - Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než… »

Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu Muzeum v Lužné se chystá na novou sezonu

12.3.2024 - ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka se už připravuje na další sezonu. Pilně se pracovalo například na rozšíření muzejní drážky s rozchodem 600 mm a v plném proudu je údržba a obnova provozních historických vozidel nejen v Lužné,… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika