Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Bardotky všech barev se setkaly v Lužné

Bardotky všech barev se setkaly v Lužné

20.11.2023 – autor: VÍT ČEPICKÝ

I přes nepříliš vlídné počasí zamířily o víkendu 7. a 8. října stovky příznivců ladných tvarů do Lužné u Rakovníka. Měli dobrý důvod, do ČD Muzea totiž zamířili ti nejzajímavější dochovaní zástupci lokomotivních řad T 478.1 a T 478.2 – tedy oblíbených Bardotek. Místní točna díky tomu hrála nejen reprodukovanou hudbou, ale i barvami jednotlivých strojů Českých drah i soukromníků, kterých se sjelo téměř dvacet.

Bardotky všech barev se setkaly v Lužné

Pro mnohé návštěvníky navíc nezačal program složitým hledáním parkovacího místa v Lužné, ale rovnou nástupem do speciálních vlaků tažených právě Bardotkami, jež se v obou dnech vydaly s dobovými soupravami ráno z Mostu a hlavního města do Lužné, aby se odpoledne po skončení programu vrátily zpět. Ze samotné Lužné pak vyjížděly na řadu speciálních jízd do Rakovníka, Řevničova a na patrně nejatraktivnější trasu do Kolešovic. Program samozřejmě probíhal i kolem točny ČD Muzea, v sobotu i neděli se jednotlivé lokomotivy dvakrát představily v komentovaném defilé.

Prototypová i celočervená
Chybět za České dráhy pochopitelně nemohly jak prototypová T 478.1001, slušivě modrá 1002, tak ale třeba také vršovická T 478.1008 nebo celočervená T 478.1148. Zajímavými stroji i barevnými kombinacemi se pochlubili i mnozí soukromí provozovatelé či soukromníci.
Zaslouženou pozornost budila například T 478.1039 od společnosti AŽD, rudá T 478.1201 Železničného múzea Slovenské republiky nebo T 478.2073 Východočeské dráhy. Uznání ale samozřejmě patří i všem ostatním, kteří neváhali potěšit příznivce železnice představením své pečlivé starostlivosti o letité, avšak půvabné a stále výkonné stroje.
Poslední akcí, která pak pro letošní rok uzavřela brány ČD Muzea, byl Parní víkend 28. a 29. října. Do čel zvláštních vlaků směr Řevničov a Rakovník se tentokrát postavily Čtyřkolák (434.2186), Všudybylka (354.195), Heligon (414.096) a EP 1000 (525.101). Příznivci železniční nostalgie však smutnit nemusí, již se kvapem blíží letošní mikulášské jízdy. 
 


Průměrné hodnocení (2 hlasů): 3

Další články této rubriky

Nové terminály zrychlí nákup jízdenekNové terminály zrychlí nákup jízdenek

22.4.2024 - Cestující se již mohou ve vlacích Českých drah setkat s novými prodejními terminály. Prvním krajem, kde byla nová generace zařízení MOPAJ (MObilní Prodejní Automat Jízdenek) instalována, se stal Zlínský kraj. Postupně budou… »

S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál S jednotkami ComfortJet se seznamuje provozní personál

15.4.2024 - Okamžik, kdy se moderní vlaky ComfortJet stanou vysokým standardem dálkových linek Českých drah, se rychle blíží. Aktuálně mají ČD k dispozici čtyři soupravy různého řazení s ohledem na předepsané zkoušky, které nyní… »

ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024ČD oficiálním dopravcem MS v ledním hokeji 2024

11.4.2024 - Národní dopravce zajistí během letošního světového šampionátu v hokeji v Česku přepravu hokejových týmů, rozhodčích, organizátorů i fanoušků mezi místy konání zápasů v Praze a v Ostravě. V květnu vypraví sedm párů… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika