Železničář / Zpravodajství / Vyzkoušejte sezonní chutě ČD Restaurant
Vyzkoušejte sezonní chutě ČD Restaurant
18.4.2013 – autor: MARTIN NAVRÁTIL
S námi cesta chutná, praví se v reklamním mottu společnosti JLV. A také pěkně utíká. To konstatovali někteří z desítky novinářů, kteří spolu s běžnými cestujícími ve středu 10. dubna ve vlaku EC 277 Slovan z Prahy do Brna mohli okusit takzvané jarní chutě v rámci projektu ČD Restaurant. Jde o nové sezonní pokrmy, které od 3. dubna našly cestu do jídelních vozů, bistrovozů a bister v SuperCity Pendolino. Všude tam, kde je výhradním catererem společnost JLV.
Nad přípravou nové nabídky se před pár týdny opět sešel tým kuchařů v čele se šéfkuchařem Jiřím Králem z Československého svazu kuchařů v Praze (jeho restaurace Aureole Praha byla nedávno oceněna michelinským průvodcem), aby připravil cestujícím nové, jarem provoněné a procítěné pokrmy. Ochutnávka připravená speciálně pro novináře se skládala ze čtyř chodů. Na první pohled do nabídky bylo znát, že dominuje pestrost a více vitaminů.
Jarní nabídku JLV komentuje a popisuje produktový manažer Petr Hubáček: „Klademe důraz na vyváženou energetickou hodnotu pokrmů s vyšším obsahem vitaminů, stálou, nepřetržitou a kontrolovanou čerstvost surovin, kvalitu zpracování a v neposlední řadě i vysokou erudovanost našeho personálu. Takto posunujeme mantinely ČD Restaurant zase o něco dál. V letošní jarní nabídce jsme se ještě více řídili pestrostí. Potraviny se zpracovávají podle přísných zásad pro co největší zachování jejich nutriční a chuťové kvality.“
Využíváme ve větší míře tuzemské dodavatele
Co se týče cen, v jídelních vozech, bistrovozech a bistrech v SuperCity Pendolino provozovaných JLV si můžete dát obědové menu již od 139 korun (na území České republiky). Nabídka minutek začíná na částce 159 korun a na tradiční a oblíbené svíčkové si pochutnáte za 129 korun. O drahotě se tedy mluvit nedá.
Jakmile mu skončil největší nápor práce, přišel si se strávníky na degustační jízdě popovídat kuchařský mistr Jaroslav Sapík. I on zdůraznil, že klíčové v přípravě jídla je použití těch nejkvalitnějších surovin. Ve větší míře než dříve se klade důraz na potraviny z tuzemských farem. První ochutnávku mezi cestujícími, kdy obsluha JLV jim degustační porce donesla až na místo, pozitivně zhodnotil manažer marketingové komunikace společnosti JLV Martin Maluš: „Bylo to za běžného provozu, tak jsem velkou chválu nečekal, přesto to lidé hodnotili příjemně. I když jsem se zpočátku bál, že do Brna nemáme šanci tolik lidí obsloužit, ale dopadlo to dobře a pan Sapík stihl projít mezi lidmi a pohovořit.“
Mužům šmakovala krkovice
A jak hodnotili pokrmy ostatní? Mužům se nejvíce zamlouvala pečená krkovice, asi díky lahodnému spojení s křenem. U žen jednoznačně zvítězil jablečný koláč, možná i proto, že se v restauracích moc neobjevuje. Podle Martina Maluše se také ukázalo, že cizinci jsou zvyklí více chválit než Češi. „Při startu letní sezony takovéto ochutnávky rozšíříme na více spojů,“ přislíbil Maluš. O tom, jak je jídlo ČD Restaurant chutné, si můžete udělat obrázek sami ve vybraných vlacích Českých drah.
Fotogalerie
Další články této rubriky
Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupků
23.3.2024 - Od začátku loňského roku funguje kamerový systém na železničním přejezdu ve Vendryni. Do jeho závěru zaznamenal celkem 280 přestupků řidičů; viníci vjeli na koleje v době, kdy spuštěna výstražná signalizace. Následné… »
Ve vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětů
21.3.2024 - Obraz, meč nebo sušák na prádlo. I takové předměty cestující zapomněli v uplynulém roce ve vlacích Českých drah. Za celý rok 2023 bylo evidováno 18 640 nalezených předmětů. Celkem 9 463 věcí se podařilo vrátit majitelům,… »
Království železnic spouští prodej vstupenek on-line
18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »