Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Tvůrce legendárního Mikáda má nový pomník

Tvůrce legendárního Mikáda má nový pomník

16.6.2020 – autor: VÁCLAV RUBEŠ

Po mnoha letech byl v květnu na německém evangelickém hřbitově v pražských Strašnicích znovu obnoven náhrobek známého železničního konstruktéra Oscara Dolcha.

Tvůrce legendárního Mikáda má nový pomník

Tento německý inženýr, bádenský rodák, se coby přednosta konstrukční kanceláře Škodových závodů stal tvůrcem legendární prvorepublikové rychlíkové parní lokomotivy řady 387.0, kterou veřejnost zná také jako Mikádo. Oobnovení pomníku se zasloužil velký fanoušek železnice Tomáš Tyll. Nasvých webových stránkách mimo jiné napsal, že je kulturně neúnosné, když se náhrobek této význačné osobnosti nedochoval. Protože nebyla známá původní podobna náhrobku, vyšel při jeho rekonstrukci ze zvyklostí doby Dolchova úmrtí azprovedení blízkého náhrobku Gustava Klapsii. Nápis zvolil česko-německý dle Saintgermainské smlouvy. „Pan Oscar Dolch si to určitě zaslouží. Anejen proto, že stál uzrodu této legendární lokomotivy. Těší mě, že jsou mezi námi fandové železnice, kteří myslí inato, aby kdysi slavná jména našeho oboru nebyla zapomenuta,“ řekl ředitel ČD Václav Nebeský.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupkůKamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupků

23.3.2024 - Od začátku loňského roku funguje kamerový systém na železničním přejezdu ve Vendryni. Do jeho závěru zaznamenal celkem 280 přestupků řidičů; viníci vjeli na koleje v době, kdy spuštěna výstražná signalizace. Následné… »

Ve vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětůVe vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětů

21.3.2024 - Obraz, meč nebo sušák na prádlo. I takové předměty cestující zapomněli v uplynulém roce ve vlacích Českých drah. Za celý rok 2023 bylo evidováno 18 640 nalezených předmětů. Celkem 9 463 věcí se podařilo vrátit majitelům,… »

Království železnic spouští prodej vstupenek on-lineKrálovství železnic spouští prodej vstupenek on-line

18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika