Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Studenti a důchodci získají na jízdném slevu

Studenti a důchodci získají na jízdném slevu

17.4.2018 – autor: JOSEF HOLEK

Senioři nad 65 let, děti, školáci a studenti ve věku do 26 let budou zřejmě od června jezdit ve vlacích i autobusech s pětasedmdesátiprocentní slevou. Počítá s tím návrh ministerstva dopravy, který v úterý 27. března schválila vláda v demisi. České dráhy již začaly s přípravami na zvládnutí zvýšeného zájmu o cestování svými vlaky.

Studenti a důchodci získají na jízdném slevu

Pětasedmdesátiprocentní slevu budou moci senioři nad 65 let, děti a mládež od 6 do 18 let a studenti až do 26 let využít při cestování hromadnou dopravou, tedy vlaky i autobusy. Počítá s tím návrh ministerstva dopravy, který v úterý schválila vláda. Za nižší jízdné by tak mohly obě skupiny jezdit už od 10. června letošního roku. ČD se již proto připravují na zvýšený počet cestujících ve svých vlacích.

„Pracujeme s materiálem ministerstva dopravy a začínáme s přípravami, vyčkáme však na finální texty z vlády. Předpokládám, že jako národní dopravce zvládneme zvýšený zájem o cestování našimi vlaky tak, abychom cestujícím nikterak významně nesnižovali nyní nastavenou kvalitu přepravy a služeb. Koncept nových slev v navrženém rozsahu považujeme za odpovědný a lze říci, že bude motivací pro větší využívání hromadné dopravy,“ uvedl Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za úsek osobní dopravy.

Další vozy i úprava tarifu

O tématu již jednalo představenstvo národního dopravce. Na stole je otázka částečné redislokace vozů a jednání o možné úpravě v řazení vlaků s cílem maximální absorpce očekávaného nárůstu počtu cestujících, úprava a vydání aktualizovaného tarifu ČD TR10 či promítnutí nového stavu do stávajících smluvních závazků dopravce, smlouvy k integraci dopravy nevyjímaje. Ve hře je také soubor opatření k přípravě zálohy až 50 vozů, které budou České dráhy připraveny zařadit na klíčové vlaky, kde se očekává vyšší dopad nových tarifních opatření. V neposlední řadě se řeší i doplnění provozních profesí zaměstnanců. V souvislosti s novými slevami se budou muset ladit i IT systémy. Podrobněji budeme informovat v některém z dalších vydání.

Slevy mají za cíl ulehčit finanční situaci příslušným skupinám osob a stimulovat využívání veřejné dopravy. Dopravci by ale měli nejspíše dostat možnost vyloučit spoje, v nichž by slevy případně neplatily. „Slevy by měly platit v závazkových i komerčních vlacích s tím, že dopravce by měl mít možnost stanovit podmínky uplatnění slevy ve vybraných vlacích. O podmínkách uplatňovaných v praxi se vedou mnohá jednání pod taktovkou MD. Sleva na jízdném bude zakotvena v cenovém výměru ministerstva financí a kompenzována,“ uzavřel Štěpán.

Připravované změny

● zdarma jezdí děti do 6 let

● sleva 75 % z obyčejného jízdného platí pro cestující od 6 do 15 let (nyní slevy 62,5 %), zanikne dnešní zvláštní jízdné pro žáky v tomto věku

● sleva 75 % pro žáky 15 až 18 let, vznikne nová kategorie Mládež 15 – 18 let, budou se však prokazovat občanským průkazem. Nyní 40% sleva platila pro studující na dojíždění mezi místem bydliště a školou

● sleva 75 % pro studenty od 18 do 26 let.  Zvýší se z aktuálních 40 %. Na rozdíl od současného stavu, kdy sleva platí jen ve školním roce pro dojíždění do školy, bude nově sleva platit celoročně a k libovolným jízdám po celé republice

● sleva 75 % pro seniory starší 65 let, stačí se prokázat občanským průkazem


Průměrné hodnocení (16 hlasů): 2.75

Další články této rubriky

Chystá se rekonstrukce trati na HavlíčkobrodskuChystá se rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku

19.4.2024 - Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku přijde bezmála na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, jehož vybrala SŽ, je společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost… »

Historická budova nádraží v Teplicích má původní vzhledHistorická budova nádraží v Teplicích má původní vzhled

16.4.2024 - Správa železnic dokončila rekonstrukci památkově chráněného nádraží v Teplicích. Obnovou prošla fasáda a střecha objektu a také první nástupiště včetně litinového přístřešku. Stavba začala v srpnu 2022, její celkové… »

Startuje další nostalgická sezonaStartuje další nostalgická sezona

14.4.2024 - Nová sezona v ČD Muzeu Lužná u Rakovníka odstartuje v sobotu 27. dubna, kdy se letos prvně otevřou brány pro veřejnost. Návštěvníci se mohou těšit na premiérové jízdy na prodlouženém okruhu úzkorozchodné železnice a chybět… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika