Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Secesní interiéry Fantovy budovy opět září novotou

Secesní interiéry Fantovy budovy opět září novotou

19.1.2024

Na pražském hlavním nádraží se začátkem prosince pro veřejnost otevřely zrekonstruované prostory historické Fantovy budovy. Rekonstrukce začala na podzim 2021. Letos se v budově začnou pro zájemce konat pravidelné komentované prohlídky.

Secesní interiéry Fantovy budovy opět září novotou

Otevře se také kavárna, pro niž Správa železnic nyní hledá provozovatele. Velké sály budou sloužit pro kulturní a společenské události. Secesní Fantova budova vznikla v letech 1901 až 1909. Do roku 1977 sloužila jako hlavní odbavovací prostor hlavního nádraží. Název nese po architektovi Josefu Fantovi, který byl autorem jejího návrhu. Práce v interiérech navázaly na rekonstrukci fasády, která se uskutečnila v letech 2019 až 2022. Stavbaři se poté zaměřili na interiéry v severní části památkově chráněného objektu, které zahrnují zejména několik kulturních sálů. Opraven byl Fantův sál, Sloupový sál, chodby, kavárny a VIP salonek podle původního návrhu Josefa Fanty. Stavbaři propojili historické sály se severním podchodem eskalátorem. Obnoveny byly i malby a reliéfní výzdoby, provedena repase oken a dveří a průzkum zlaceného znaku první republiky, jenž se nacházel ve Fantově sálu pod vrstvami dalších nepůvodních nátěrů. Vznikl zřejmě po vyhlášení samostatného Československa v říjnu 1918 na počest příjezdu prezidenta T. G. Masaryka z exilu. 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Železniční skanzen ve Střezimíři bude lákat na drezíny i výletní vláčekŽelezniční skanzen ve Střezimíři bude lákat na drezíny i výletní vláček

28.4.2024 - Starosta obce Střezimíř Miloš Jelínek, člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta a Jan Šatava ze společnosti Railway Capital podepsali na začátku března memorandum o spolupráci při prezentaci železniční dopravy v areálu… »

Chystá se elektrifikace trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí Chystá se elektrifikace trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí

24.4.2024 - Správa železnic vybrala projektanta pro rekonstrukci a elektrizaci trati v úseku mezi Českými Velenicemi a Veselím nad Lužnicí. Stavba má umožnit provoz přímých elektrických vlaků na trati z Vídně přes Gmünd do Prahy. Traťová… »

Vlaky jezdí i mezi školními lavicemiVlaky jezdí i mezi školními lavicemi

23.4.2024 - V několika partnerských středních školách Českých drah se mohou pochlubit funkčními a skvěle vybavenými modelovými kolejišti. Jedním ze zařízení je Střední škola Edvarda Beneše v Břeclavi. »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika