Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Rok železnice připomene zvláštní vlak

Rok železnice připomene zvláštní vlak

19.8.2021 – autor: JOSEF HOLEK, PETR SLONEK

Blíží se vrchol Evropského roku železnice. Starý kontinent projede několik zvláštních vlaků, aby prezentoval výhody cestování po železnici i nutnost investic do infrastruktury. Poprvé v historii Evropské unie byl vyznamenán druh dopravy, který je šetrný k životnímu prostředí. Jedna ze tří souprav na své pouti zastaví i v Praze. Spolupracujícími subjekty jsou v naší zemi České dráhy a Správa železnic.

Rok železnice připomene zvláštní vlak

Do České republiky na konci září zavítá speciálně vypravený vlak Connecting Europe Express (CEE). Projekt má za úkol ukázat společnosti, že železnice je tady pro ni, pro obyvatele celé Unie stejně tak jako pro firmy, a je prostředkem, který významně přispěje k bezemisní mobilitě v Evropě. Zároveň má zdůraznit nutnost investic do infrastruktury. Libor Lochman, někdejší výkonný ředitel Sdružení evropských železnic (CER) v Bruselu, poradce předsedy představenstva a generálního ředitele Českých drah Ivana Bednárika, koordinátor a manažer projektu uvedl, že železnice je pro dosažení cílů bezemisní ekonomiky naprosto klíčová. Současné emise skleníkových plynů z dopravy tvoří 25 % celého objemu, přičemž plán počítá s jejich snížením o 90 %. Přitom železnice dokáže nabídnout zaměstnání desetitisícům lidí, umožní rychle přepravit je i náklad na krátké a dlouhé vzdálenosti a být zároveň maximálně šetrná k životnímu prostředí. A co více, je rovněž velmi bezpečná. Přesto vlaky přepravují v evropském průměru pouze 7 % osob a 11 % nákladů.

Jiné rozchody, jiné vlaky

V polovině července pořadatelé zveřejnili kompletní jízdní řád hlavního speciálu. Ten vyjede 4. září z francouzského městečka Hendaye, kde naváže na Pyrenejský vlak, a do cíle dorazí po více než měsíčním turné v Paříži. Do francouzské metropole přijede 7. října. Během své pouti zastaví ve více než stovce měst ve 26 zemích. Do České republiky dorazí z Polska 23. září. Hranice překročí u Petrovic a přes Ostravu a Břeclav pojede dále do Rakouska a Slovinska. Druhý den se vrátí do Brna a třetí odjede do Prahy. Čtvrtý den jízdy po tuzemské železniční síti, tedy 26. září, zamíří k hranicím v České Kubici na Domažlicku a dále do Mnichova.

Pro úplnost je třeba připomenout ještě Baltský vlak, který se s tím hlavním setká v Kaunasu, poté, co absolvuje trasu Tallinn – Riga – Vilnius. Důvodem pro tři soupravy CEE jsou rozdílné rozchody.

Při zastávkách se vždy uskuteční setkání s politickou reprezentací i obyvateli, široké veřejnosti pak bude přímo na palubě vlaku představen význam evropských dopravních sítí v evropské ekonomice, důležitost dopravních investic a samozřejmě také významná role železnice. Vlak pojede ve spolupráci národních dopravců, mezi nimi i Českých drah. Dopravci, jejich partneři a správci infrastruktur se mají také významně podílet na pořádání akcí v místech, kde Connecting Europe Express zastaví.

Jízdní řád v ČR

23. 9.

Petrovice 15:23–15:43

Ostrava 16:05–22:00

Břeclav 23:45–0:01

24. 9.

Břeclav 20.44–21:00

Brno 21:32

25. 9.

Brno odj. 10:14

Praha hl. n. příj. 13.16

26. 9.

Praha hl. n. odj. 8:57

Plzeň 10:27–11:33


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Historická budova nádraží v Teplicích má původní vzhledHistorická budova nádraží v Teplicích má původní vzhled

16.4.2024 - Správa železnic dokončila rekonstrukci památkově chráněného nádraží v Teplicích. Obnovou prošla fasáda a střecha objektu a také první nástupiště včetně litinového přístřešku. Stavba začala v srpnu 2022, její celkové… »

Startuje další nostalgická sezonaStartuje další nostalgická sezona

14.4.2024 - Nová sezona v ČD Muzeu Lužná u Rakovníka odstartuje v sobotu 27. dubna, kdy se letos prvně otevřou brány pro veřejnost. Návštěvníci se mohou těšit na premiérové jízdy na prodlouženém okruhu úzkorozchodné železnice a chybět… »

ČD v létě posílí spojení mezi Prahou a BerlínemČD v létě posílí spojení mezi Prahou a Berlínem

10.4.2024 - České dráhy společně s německým dopravcem Deutsche Bahn rozšíří na letní sezonu provoz vlaků mezi Prahou a Berlínem. Pro cestu mezi oběma metropolemi cestujícím nabídnou od 10. června až do 15. září 2024 každý den dodatečný… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika