Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Práce na modernizaci trati v Kladně mají začít příští rok

Práce na modernizaci trati v Kladně mají začít příští rok

23.11.2021 – autor: PETR SLONEK

Dlouhá léta připravovaná rekonstrukce trati z Prahy do Kladna dostává konkrétní obrysy. Správa železnic počátkem října vypsala tendr na modernizaci úseku Kladno – Kladno Ostrovec. Jde o část propojení mezi Prahou a Kladnem, které čeká kompletní obnova za 50 miliard korun.

Práce na modernizaci trati v Kladně mají začít příští rok

Práce v Kladně mají začít příští rok, celé propojení by mělo být dokončeno v roce 2029, v Kladně pak o pět let dříve. Přestavba úseku Kladno – Kladno Ostrovec vyjde na čtyři miliardy. Pro Kladno se jedná o zásadní projekt. Z něj a jeho okolí dojíždí denně do Prahy více než 16 000 osob.

Díky zdvoukolejnění a elektrifikaci trati dostanou obyvatelé Kladenska možnost cestovat pohodlněji. Zvýší se traťová rychlost, což umožní zkrácení jízdy. Namísto dnešních 53 minut potrvá osobním vlakem cesta z Kladna na Masarykovo nádraží méně než půl hodiny. Zmodernizuje se 5,3 km trati. Součástí etapy Kladno – Kladno-Ostrovec je vybudování záchytného parkoviště P + R u stanice Kladno s kapacitou téměř 300 míst.

Rekonstrukcí projdou výpravní budovy ve stanici Kladno a Kladno-Ostrovec. V Kladně vzniknou nová nástupiště i bezbariérový podchod. Obnoven bude interiér budovy.

Příprava dalších úseků

Projekt železnice Praha – Kladno – Letiště Václava Havla je rozdělen do více úseků. Na kolejovém rozvětvení stanice Kladno naváže na aktuální etapu další, a to modernizace trati Praha-Ruzyně – Kladno. Ta je ve fázi přípravy podkladů pro stavební povolení a pracovat se má v letech 2022–2025. V rámci další fáze se zmodernizuje úsek Praha-Veleslavín – Praha- -Ruzyně. Vznikne nová stanice Praha-Veleslavín.

Realizace se očekává v letech 2024–2027. Trať mezi stanicemi Praha-Dejvice a Praha-Veleslavín nahradí v letech 2025 až 2029 tunel. Stanice Praha-Dejvice má být podzemní. Mezi Prahou-Bubny a novou zastávkou Praha-Výstaviště se má stavět v letech 2022 až 2024. V roce 2023 začne modernizace stanice Praha Masarykovo nádraží. Rozšíří se počet kolejí ze sedmi na devět a vybuduje se nový vestibul. Na rekonstrukci trati z centra Prahy do Kladna naváže stavba v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Ta se má uskutečnit v letech 2024 až 2029. Samostatnou akcí je vznik stanice Praha-Letiště Václava Havla Praha, která se začne stavět v roce 2024 a hotovo má být o pět let později.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Chystá se elektrifikace trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí Chystá se elektrifikace trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí

24.4.2024 - Správa železnic vybrala projektanta pro rekonstrukci a elektrizaci trati v úseku mezi Českými Velenicemi a Veselím nad Lužnicí. Stavba má umožnit provoz přímých elektrických vlaků na trati z Vídně přes Gmünd do Prahy. Traťová… »

Vlaky jezdí i mezi školními lavicemiVlaky jezdí i mezi školními lavicemi

23.4.2024 - V několika partnerských středních školách Českých drah se mohou pochlubit funkčními a skvěle vybavenými modelovými kolejišti. Jedním ze zařízení je Střední škola Edvarda Beneše v Břeclavi. »

Chystá se rekonstrukce trati na HavlíčkobrodskuChystá se rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku

19.4.2024 - Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku přijde bezmála na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, jehož vybrala SŽ, je společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika