Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Naše nejstrmější železnice oslavila kulatých 120 let

Naše nejstrmější železnice oslavila kulatých 120 let

10.8.2022 – autor: PETR SLONEK

Přesně před 120 lety začal provoz na trati z Tanvaldu do tehdejšího Hirschbergu, dnes Sklářské Poruby v Polsku. Trať vznikla především pro přepravu slezského uhlí do průmyslového Liberecka.

Naše nejstrmější železnice oslavila kulatých 120 let
V úseku Tanvald – Grüntal (dnešní Kořenov) si stavitelé na sklonu až 60 ‰ vypomohli Abbtovou ozubnicí. Dne 30. června 1902 byl slavnostně zahájen provoz v úseku Tanvald – Grüntal. A 1. října 1902 přijel do Grüntalu první nákladní vlak z Hirschbergu, osobní vlaky začaly jezdit 20. října téhož roku. O prvním červencovém víkendu se proto odehrály oslavy jubilea nejstrmější české železnice. Centrem dění se stalo nádraží v Kořenově. V sobotu 2. 7. mohli návštěvníci přijet zvláštním vlakem z Prahy přímo do Kořenova. V čele vlaku stanula lokomotiva Brejlovec. Po oba dny se zájemci mohli mezi Kořenovem a Sklářskou Porubou svézt lokomotivou 464.202 Rosnička.  


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupkůKamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupků

23.3.2024 - Od začátku loňského roku funguje kamerový systém na železničním přejezdu ve Vendryni. Do jeho závěru zaznamenal celkem 280 přestupků řidičů; viníci vjeli na koleje v době, kdy spuštěna výstražná signalizace. Následné… »

Ve vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětůVe vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětů

21.3.2024 - Obraz, meč nebo sušák na prádlo. I takové předměty cestující zapomněli v uplynulém roce ve vlacích Českých drah. Za celý rok 2023 bylo evidováno 18 640 nalezených předmětů. Celkem 9 463 věcí se podařilo vrátit majitelům,… »

Království železnic spouští prodej vstupenek on-lineKrálovství železnic spouští prodej vstupenek on-line

18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika