Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Na Žofínském fóru se řešila budoucnost železnice

Na Žofínském fóru se řešila budoucnost železnice

11.12.2019 – autor: JOSEF HOLEK

Aktuálním problémům tuzemské železniční dopravy a jejímu dalšímu rozvoji bylo věnováno už 231. Žofínské fórum, které se uskutečnilo 11. listopadu v Praze.

Na Žofínském fóru se řešila budoucnost železnice

Jednotliví řečníci se věnovali perspektivám osobní a nákladní dopravy, a to i v kontextu s dalšími záměry Evropské unie. České dráhy zastupoval místopředseda představenstva ČD Radek Dvořák. Podle něj se všechny klíčové parametry stále zlepšují. Pozornost věnoval i regionální železnici. Upozornil na fakt, že zatímco na infrastrukturu směřuje dostatek prostředků, samotná obnova vozidel je finančně podhodnocená a kvalita vozového parku v krajích se tak výrazně nezlepší. Kraje si totiž na příští období objednaly zcela nové vozy v rozsahu, který tvoří pouhých pět procent regionální flotily. Zmínil však také možnost modernizace těchto vozidel. Aktuálně se plánuje modernizace celkem 332 vozidel. Zároveň upozornil, že ČD obhájily většinu výkonů v regionální dopravě po roce 2019. Investovat ČD pochopitelně hodlají i v oblasti dálkové dopravy. Chystá se například nákup až 65 lokomotiv pro rychlost 200 a 230 km/h a 180 vozů pro rychlost 230 km/h.


Průměrné hodnocení (7 hlasů): 4

Další články této rubriky

Vlaky jezdí i mezi školními lavicemiVlaky jezdí i mezi školními lavicemi

23.4.2024 - V několika partnerských středních školách Českých drah se mohou pochlubit funkčními a skvěle vybavenými modelovými kolejišti. Jedním ze zařízení je Střední škola Edvarda Beneše v Břeclavi. »

Chystá se rekonstrukce trati na HavlíčkobrodskuChystá se rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku

19.4.2024 - Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku přijde bezmála na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, jehož vybrala SŽ, je společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost… »

Historická budova nádraží v Teplicích má původní vzhledHistorická budova nádraží v Teplicích má původní vzhled

16.4.2024 - Správa železnic dokončila rekonstrukci památkově chráněného nádraží v Teplicích. Obnovou prošla fasáda a střecha objektu a také první nástupiště včetně litinového přístřešku. Stavba začala v srpnu 2022, její celkové… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika