Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Na bezpečnostní konferenci se řešila ochrana cestujících a vlaků ČD

Na bezpečnostní konferenci se řešila ochrana cestujících a vlaků ČD

8.11.2019 – autor: JOSEF HOLEK

České dráhy mají ambici stát se hlavním koordinátorem v komunikaci mezi bezpečnostními experty dopravců z okolních zemí a příslušníky policie a současně i koordinátorem bezpečnosti na mezinárodních vlacích do Polska, na Slovensko a do Maďarska. V souladu s tímto záměrem uspořádaly České dráhy začátkem října v Masarykově salonku pražského Masarykova nádraží mezinárodní konferenci.

Na bezpečnostní konferenci se řešila ochrana cestujících a vlaků ČD

„Cílem setkání bylo především hlubší propojení dopravce se zahraničními kolegy, výměna aktuálních informací o trestné činnosti, návrhy a přijetí nových bezpečnostních opatření, nastavení vzájemné komunikace tak, aby v případě možných bezpečnostních incidentů spolu dokázaly jednotlivé strany rychle a efektivně komunikovat a přijímat taková opatření, aby cestující a vlakový personál byli účinně ochráněni,“ upřesnil David Procházka z odboru bezpečnosti ČD. Konference tedy nebyla pouhou reakcí na aktuální bezpečnostní situaci ve vlacích ČD. „Chceme být připraveni v případě potřeby rychle a operativně reagovat,“ konstatoval Procházka.

Vizí do budoucna je vytvoření společné online informační platformy. Uvažovanou variantou je sdílený informační systém, do kterého by měly přístup určené osoby z jednotlivých spolupracujících stran. V tomto systému by probíhala evidence případů a přijatých opatření.

Detailní statistiky pomohou

Na konferenci také zaznělo, že statistika bezpečnostních incidentů se v čase výrazně nemění. Dopravce dokáže již dnes spolehlivě identifikovat kritická místa a incidentům úspěšně předcházet, a pokud přesto k nějakému incidentu dojde, tak jej efektivně eliminovat. Na vlacích a tratích s největším počtem bezpečnostních incidentů přijímá dopravce ve spolupráci s bezpečnostními složkami adekvátní bezpečnostní opatření. Vzhledem ke strategii ochrany osob a vlaků a její citlivosti nechtěl David Procházka tuto oblast více konkretizovat.

„Konference měla přispět k prohloubení kontaktů mezi osobami odpovědnými za bezpečnost ve vlacích v rámci České republiky a vybraných sousedních zemí, umožnit výměnu aktuálních informací, nastavit přímou a rychlou vzájemnou komunikaci a dojednat společný postup při střežení ve vlacích. To vše se úspěšně podařilo, “ uvedl závěrem Procházka.

Bezpečnostní konference, kterou organizoval Odbor bezpečnosti ČD, se zúčastnili specialisté na bezpečnost polského dopravce PKP Intercity, slovenského ZSSK, Policie ČR a SR a další.


Průměrné hodnocení (11 hlasů): 4.73

Další články této rubriky

Historická budova nádraží v Teplicích má původní vzhledHistorická budova nádraží v Teplicích má původní vzhled

16.4.2024 - Správa železnic dokončila rekonstrukci památkově chráněného nádraží v Teplicích. Obnovou prošla fasáda a střecha objektu a také první nástupiště včetně litinového přístřešku. Stavba začala v srpnu 2022, její celkové… »

Startuje další nostalgická sezonaStartuje další nostalgická sezona

14.4.2024 - Nová sezona v ČD Muzeu Lužná u Rakovníka odstartuje v sobotu 27. dubna, kdy se letos prvně otevřou brány pro veřejnost. Návštěvníci se mohou těšit na premiérové jízdy na prodlouženém okruhu úzkorozchodné železnice a chybět… »

ČD v létě posílí spojení mezi Prahou a BerlínemČD v létě posílí spojení mezi Prahou a Berlínem

10.4.2024 - České dráhy společně s německým dopravcem Deutsche Bahn rozšíří na letní sezonu provoz vlaků mezi Prahou a Berlínem. Pro cestu mezi oběma metropolemi cestujícím nabídnou od 10. června až do 15. září 2024 každý den dodatečný… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika