Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Lokomotivy řady 363.5 ČD Cargo získají ETCS

Lokomotivy řady 363.5 ČD Cargo získají ETCS

20.10.2022 – autor: PETR SLONEK

Vícesystémové elektrické lokomotivy řady 363.5 dceřiné společnosti Českých drah ČD Cargo dostanou špičkový evropský zabezpečovací systém ETCS. Zpětné vybavení 30 strojů mobilní částí systému ETCS zajistí kompletně na klíč další dceřinka ČD - Telematika ve spolupráci se společnostmi Siemens, Škoda Transportation a AŽD Praha. Instalace se uskuteční v závodě Škoda Pars v Šumperku. Lokomotivy řady 363.5 vznikly přestavbou jednotek původní řady 163 v letech 2010–2013.

Lokomotivy řady 363.5 ČD Cargo získají ETCS

„Vítězství ve veřejné soutěži na dovybavení lokomotiv řady 363.5 systémem ETCS pro ČD Cargo má pro nás zvláštní význam. Součástí dodávky na klíč je i homologace pro provoz v Maďarsku, které tak po Slovensku a Polsku dále rozšiřuje oblast, kde jsme takové služby klientovi schopni dodávat,“ řekl člen představenstva a ředitel úseku Infrastruktura ČD - Telematiky Tomáš Businský. 
Lokomotivy 363.5 jsou významným hnacím vozidlem ČD Cargo především v mezinárodní dopravě, kde je dopravce využívá pro vedení expresních nákladních vlaků. Mohou působit v oblastech jak se stejnosměrnou, tak i střídavou napájející soustavou a jsou plně schválené pro provoz na Slovensku a v Maďarsku, což jim umožňuje vést vlaky těmito státy bez nutnosti přepřahání hnacího vozidla. Stroje jsou také vybavené dvojčlenným řízením, což v praxi znamená, že v případě potřeby mohou být pro vedení vlaku využita najednou dvě navzájem propojená vozidla.
„Cílem společnosti ČD Cargo je, aby vozidla řady 363.5 byla hned na počátku součástí flotily lokomotiv pro výhradní provoz pod ETCS,“ uvedl David Jelínek, ředitel odboru hospodaření s kolejovými vozidly ČD Cargo. „Se společností ČD - Telematika spolupracujeme v oblasti mobilní části ETCS již od března roku 2019.  Aktuálně ČD-T pracuje i na dovybavení 78 vozidel řad 163 a 363 ČD Cargo, které dokončí ještě letos.
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupkůKamery na přejezdu ve Vendryni zachytily téměř 300 přestupků

23.3.2024 - Od začátku loňského roku funguje kamerový systém na železničním přejezdu ve Vendryni. Do jeho závěru zaznamenal celkem 280 přestupků řidičů; viníci vjeli na koleje v době, kdy spuštěna výstražná signalizace. Následné… »

Ve vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětůVe vlacích ČD lidé nechali přes 18 tisíc předmětů

21.3.2024 - Obraz, meč nebo sušák na prádlo. I takové předměty cestující zapomněli v uplynulém roce ve vlacích Českých drah. Za celý rok 2023 bylo evidováno 18 640 nalezených předmětů. Celkem 9 463 věcí se podařilo vrátit majitelům,… »

Království železnic spouští prodej vstupenek on-lineKrálovství železnic spouští prodej vstupenek on-line

18.3.2024 - Inflace trápí nás všechny a výjimkou není ani pražské Království železnic, které muselo pro letošní rok upravit ceny směrem vzhůru. Dobrou zprávou je, že díky nově spuštěnému on-line prodeji vstupenek se můžete do… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika