Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / ČD pokračují v dezinfekci vozidel

ČD pokračují v dezinfekci vozidel

14.6.2021 – autor: PETR SLONEK

Dálková i regionální železniční doprava se s ohledem na rozvolňování a rostoucí mobilitu cestujících postupně vrací k normálu. Obsazenost spojů ČD je nyní v porovnání s běžným stavem na úrovni asi 60 %. České dráhy proto i nadále pokračují ve zvýšené intenzitě úklidu a dezinfekce vozů a souprav, aby co nejvíce ochránily zdraví cestujících i provozních zaměstnanců a zajistily maximální bezpečnost.

Pokračujeme v dezinfekci vozidel

Vsouvislosti s rostoucí poptávkou po cestování ČD postupně obnovují jednotlivé dálkové linky. Část z nich se vrátila k obvyklému provozu již v průběhu dubna a května, další posilování bude pokračovat i během června. 
ČD se proto i nadále věnují intenzivnímu úklidu a dezinfekci souprav, a to i několikrát denně. Zvláštní pozornost je věnována čištění všech částí vybavení, se kterými přicházejí cestující ve vlaku nejčastěji do kontaktu – kliky, madla či tlačítka.
„Při dezinfekci souprav používáme moderní technologie, například ozonizaci. Ozón likvidující viry i bakterie pronikne do všech koutů interiéru, ale také do vzduchotechniky osobních vozů. Jde tedy o velmi účinnou formu prevence před šířením koronaviru. Navíc jsme do našich vozů nainstalovali přes dva tisíce dávkovačů dezinfekce, kterou úklidové firmy pravidelně doplňují. Cestující je tak mají k dispozici ve více než tisícovce našich vozů,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro provoz Michal Kraus.


Na nutnost zakrytí dýchacích cest upozorňují ČD cestující prostřednictvím plakátů, vlakového rozhlasu i personálu. „Personál je vybaven ochrannými prostředky, jako jsou respirátory či rukavice. Čisticí sady s dezinfekčními prostředky jsou také na stanovištích strojvedoucích. Pokud si cestující zapomene respirátor, má možnost zakoupit si ho u vybraných pokladen nebo v infocentrech ČD. V nabídce jsou nejen respirátory třídy FFP2 a roušky s nanofiltry, ale také dezinfekční spreje se stříbrem a antibakteriální gely,“ řekl člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro obchod Jiří Ješeta. K vyšší bezpečnosti mohou přispět i sami cestující, například využitím bezkontaktního nákupu jízdních dokladů online přes e-shop nebo prostřednictvím aplikace Můj vlak. V případě nákupu na pokladně či ve vlaku doporučují České dráhy preferovat platbu kartou. 
Při zahraničních cestách s ohledem na vývoj epidemické situace v okolních zemích dopravce radí cestujícím, aby si před cestou ověřili aktuální informace k opatřením v tranzitních a cílových státech.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Vlaky jezdí i mezi školními lavicemiVlaky jezdí i mezi školními lavicemi

23.4.2024 - V několika partnerských středních školách Českých drah se mohou pochlubit funkčními a skvěle vybavenými modelovými kolejišti. Jedním ze zařízení je Střední škola Edvarda Beneše v Břeclavi. »

Chystá se rekonstrukce trati na HavlíčkobrodskuChystá se rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku

19.4.2024 - Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku přijde bezmála na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, jehož vybrala SŽ, je společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost… »

Historická budova nádraží v Teplicích má původní vzhledHistorická budova nádraží v Teplicích má původní vzhled

16.4.2024 - Správa železnic dokončila rekonstrukci památkově chráněného nádraží v Teplicích. Obnovou prošla fasáda a střecha objektu a také první nástupiště včetně litinového přístřešku. Stavba začala v srpnu 2022, její celkové… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika