Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / ČD Muzeum v Lužné zahájilo sezonu

ČD Muzeum v Lužné zahájilo sezonu

11.6.2021 – autor: JOSEF HOLEK

Řada novinek čeká letos na návštěvníky ČD Muzea v Lužné u Rakovníka. Nový je nejen vstupní objekt, změn doznala i zdejší technika. Navíc se bude oslavovat, a to stopadesátileté výročí železnice v Lužné. Své brány muzeum otevřelo v polovině května a brzy vyrazí i historické výletní vlaky.

ČD Muzeum v Lužné zahájilo sezonu

Pandemie koronaviru se negativně podepsala i na otevření ČD Muzea v Lužné u Rakovníka. Sezona začala až v polovině května, tedy o několik týdnů později než obvykle. Návštěvníci sice budou muset dodržovat všechna platná hygienická opatření, odměnou jim však je řada novinek, které České dráhy a jejich Centrum historických vozidel (CHV) v muzeu nachystaly. 
Tou první je nová pokladna s obchodem, u objektu budou umístěny stojany pro kola, pro elektrokola pak se zásuvkou. „Návštěvníci se mají na co těšit. Stavba objektu byla zahájena v říjnu loňského roku, hotovo bylo v květnu,“ řekl Marek Plochý, ředitel CHV. 

ČD se vrátí na Šumavu
Pokud to situace dovolí, jsou ČD připraveny nabídnout i tradiční jízdy nostalgickými, výletními vlaky z Lužné k Berounce anebo do depozitáře NTM v Chomutově. O třetím květnovém víkendu už vyjela za bránu muzea souprava v čele s parní lokomotivou 414.096 Heligón. V červnu by se měl v muzeu navíc uskutečnit křest pamětní mince s vyobrazením parní lokomotivy 498.022. V srpnu by vedení CHV rádo přivítalo motorové vozy na jejich setkání a v září se v muzeu uskuteční Den železnice. Další pravidelné jízdy by měly být v Praze a okolí. V květnu začal jezdit i pravidelný víkendový spoj z Břeclavi do Lednice. Na tyto výkony je nasazen motorový vůz řad M 131.1. „Připravujeme i návrat parních vlaků na Šumavu, do okolí Volar,“ doplnil Plochý. 
Přes zimu nezaháleli ani správkaři CHV. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout rekonstruovaný nákladní vůz řady Z. Do vystavovatelného stavu se dostala i parní lokomotiva 310.127, která dříve stála na podstavci v Prostějově. Další pára stejné řady, 072, se opravuje v Plzni. „V Lužné pracujeme na lokomotivách 423.009, 313.432 a v dílnách německých Deutsche Bahn v Meiningenu se dělá na 365.024. Aktuálně ještě opravujeme osobní vůz řady Clm a Ci, připravujeme výměnu trubek u parní lokomotivy EP 1000. Brejlovec T478.3101 dostal nový lak.  V opravě máme nápravovou převodovku pro motorový vůz M131.1487,“ vyjmenoval Plochý. 

Štokr bez opravy
Intenzivně se pracuje nejen v Lužné, ale i v dalších lokalitách, kde jsou vozidla CHV deponována. „Za práci na technice musím poděkovat všem posádkám. Bez nich by nebylo možné dělat radost našim návštěvníkům a cestujícím,“ řekl ředitel Plochý s tím, že zajímavým rozhodnutím byla záchrana parní lokomotivy 498.112, spuštěná na podzim loňského roku. „Cenu ani termín dokončení zatím CHV nezná. Vše záleží na penězích a časových možnostech party v České Lípě, kde se na Albatrosu pracuje. Vzhledem k zájmu veřejnosti přispět na opravu jsme se domluvili na spolupráci s nadací Okřídlené kolo. Poskytnou transparentní účet, kam bude možné příspěvky zasílat.“ 
Letos by se ČD rády pustily do menší opravy parní lokomotivy 354.195 a do rozsáhlé rekonstrukce stroje 464.008. Naopak nebudou renovovat Štokra 556.0506. „Opravu jsme dlouho zvažovali, ale vzhledem ke stavu kotle a využití lokomotivy se oprava jeví jako neekonomická. Finančních prostředků není mnoho. Lokomotiva pro svoji hmotnost na mnoho tratí bohužel nemůže kvůli špatné přechodnosti, a tím pádem má i malé využití. Pro fanoušky železnice však zůstane zachována i v neprovozním stavu,“ uzavřel Marek Plochý.


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Chystá se rekonstrukce trati na HavlíčkobrodskuChystá se rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku

19.4.2024 - Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku přijde bezmála na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, jehož vybrala SŽ, je společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost… »

Historická budova nádraží v Teplicích má původní vzhledHistorická budova nádraží v Teplicích má původní vzhled

16.4.2024 - Správa železnic dokončila rekonstrukci památkově chráněného nádraží v Teplicích. Obnovou prošla fasáda a střecha objektu a také první nástupiště včetně litinového přístřešku. Stavba začala v srpnu 2022, její celkové… »

Startuje další nostalgická sezonaStartuje další nostalgická sezona

14.4.2024 - Nová sezona v ČD Muzeu Lužná u Rakovníka odstartuje v sobotu 27. dubna, kdy se letos prvně otevřou brány pro veřejnost. Návštěvníci se mohou těšit na premiérové jízdy na prodlouženém okruhu úzkorozchodné železnice a chybět… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika