Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Siemens plánuje postavit v Egyptě 2 000 km vysokorychlostních tratí

Siemens plánuje postavit v Egyptě 2 000 km vysokorychlostních tratí

1.8.2022 – autor: PETR SLONEK

Egypt se stane další zemí, která se bude moci pyšnit vysokorychlostní železnicí. Tamní Národní úřad pro tunely (NAT) podepsal smlouvu s železniční a dopravní divizí průmyslové společnosti Siemens a jejími partnery na výstavbu přibližně 2 000 kilometrů VRT. Divize Siemensu má v projektu podíl v hodnotě 8,1 miliardy eur, tedy v přepočtu asi 200 miliard korun.

Siemens plánuje postavit v Egyptě 2 000 km vysokorychlostních tratí

Siemens zároveň dodá do země i nové vlaky. Půjde o jednačtyřicet osmivozových vysokorychlostních jednotek Velaro, čtyřiadevadesát jednotek Desiro HC pro regionální dopravu a jednačtyřicet lokomotiv Vectron pro nákladní dopravu. V Egyptě má podle projektu vzniknout šestá největší síť vysokorychlostních tratí na světě. „Jedná se o největší zakázku v historii společnosti Siemens,“ prohlásil ředitel společnosti Siemens Roland Busch. Nová železnice propojí celkem šedesát měst. Díky stavbě vznikne také 40 tisíc nových pracovních míst, což významně pomůže průmyslu v zemi. Partnery Siemensu v Egyptě se v rámci konsorcia stanou společnosti Orascom Construction a The Arab Contractors.

Suezský průplav na kolejích
Po dokončení budou egyptskou vysokorychlostní síť tvořit tři tratě. První z nich, hrdě nazvaná „Suezský průplav na kolejích“, spojí pobřeží Rudého a Středozemního moře. Vlaky na ní zkrátí dobu jízdy o polovinu. Spojení o délce 660 kilometrů bude zahrnovat hlavní trať určenou pro přepravu více než 30 milionů cestujících ročně a také nákladní trať, která povede mezi rudomořským přístavem Ajn Suchna a středomořskými přístavy Alexandrie a Marsa Matrúh. Ajn Suchna je významný přístav a průmyslový komplex jižně od Suez­ského průplavu, nejrychlejšího námořního spojení mezi Evropou a Asií.
Druhá trať má měřit 1 100 kilometrů a spojí Káhiru s Abu Simbel u súdánských hranic a povede podél Nilu. Třetí dráha propojí Luxor s městy Hurgáda a Safáda u Rudého moře, její délka bude 225 km. Hodnota podílu Siemensu na zakázce zahrnuje 2,7 miliardy eur za první trať, na jejíž výstavbě se stejné strany dohodly loni v září. Zatím ale není jasné, kdy stavba začne a ani termín jejího předpokládaného dokončení. „Nová elektrifikovaná vlaková síť přichází jako výsledek plodné spolupráce mezi Egyptem a Německem v oblasti infrastruktury a bude představovat velice důležitou součást egyptského dopravního systému a zároveň i začátek nové éry železničního systému v Egyptě,“ prohlásil egyptský prezident Abdel Fattah El-Sisi. 
„Příležitost poskytnout Egyptu moderní, bezpečný a dostupný dopravní systém, který změní každodenní život milionů obyvatel, vytvoří tisíce místních pracovních míst a sníží emise CO2 v dopravě, je pro nás ctí. Nejenže podpoří hospodářský růst země, ale umožní Egyptu udělat velký krok vpřed v železniční dopravě. S naší nejnovější technologií v oblasti kolejových vozidel, signalizací a služeb údržby bude mít Egypt šestou největší a nejmodernější vysokorychlostní železniční síť na světě,“ zdůraznil Roland Busch s tím, že se jedná o největší zakázku v historii Siemensu.
Na všech třech tratích Siemens Mobility nainstaluje bezpečný a spolehlivý signalizační systém založený na technologii European Train Control System (ETCS) Level2 a také napájecí systém, který bude dodávat účinnou a nepřetržitou energii. 
 


Průměrné hodnocení (3 hlasů): 2.33

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika