Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / PKP Intercity pořídí 46 moderních lokomotiv pro vnitrostátní spoje

PKP Intercity pořídí 46 moderních lokomotiv pro vnitrostátní spoje

5.10.2023 – autor: PETR SLONEK

Společnost PKP Intercity pokračuje v modernizaci parku hnacích vozidel. Na začátku srpna vyhlásila výběrové řízení na nákup 46 elektrických lokomotiv pro vnitrostátní spoje. Podle předpokladů dopravce by se přejímka všech vozidel měla uskutečnit nejpozději do 26 měsíců od data uzavření smlouvy. Do provozu mají být nasazena v roce 2025.

PKP Intercity pořídí 46 moderních lokomotiv pro vnitrostátní spoje

Polský dopravce postupně zavádí strategii kolejových vozidel, která počítá s tím, že do roku 2030 budou všechna vozidla vlastněná společností PKP Intercity nová nebo alespoň modernizovaná. Prvním významným počinem je právě nákup 46 jednosystémových elektrických lokomotiv, které budou uzpůsobeny na rychlost 160 km/h a vybaveny bezpečnostním systémem ETCS úrovně 2 (L2). První stroje by měly vést vlaky na vnitrostátních trasách v roce 2025. Údržbu v prvním cyklu na základě objednávky zajistí výrobce vozidla za účasti zaměstnanců dopravce.
„Investice do moderních lokomotiv jsou nezbytné k dosažení našeho cíle, kterým je rychlá, přesná a ekologická železnice. Těchto šestačtyřicet nových vozidel výrazně posílí náš vozový park,“ říká člen představenstva PKP Intercity Jarosław Oniszczuk. Nové lokomotivy podle něj umožní spuštění dalších spojů i do měst, která byla v minulosti přehlížena. „Boj proti vyloučení dopravy je posláním, které budeme neustále sledovat,“ dodal.  
PKP Intercity pracuje na modernizaci svého vozového parku dlouhodobě. Už v říjnu roku 2022 polský dopravce podepsal smlouvu se společností PESA Bydgoszcz na dodávku 16 nových dieselelektrických lokomotiv s maximální rychlostí 160 km/h v elektrické trakci a 120 km/h v dieselové trakci. Hrubá hodnota kontraktu činí 554,6 milionu zlotých. Letos v březnu uzavřel smlouvu se společností NEWAG na nákup 20 elektrických lokomotiv Griffin. Letos v červnu PKP Intercity rovněž uplatnila opci a rozhodla se rozšířit nákup deseti vícesystémových elektrických lokomotiv o dalších pět kusů. Hodnota objednávky u výrobce z Nowy Sącz tak vzrostla z 258,6 milionu zlotých na téměř 388 milionů zlotých.
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Cargounit si pořídí nové Vectrony a SmartronyCargounit si pořídí nové Vectrony a Smartrony

25.4.2024 - Výrobce kolejových vozidel Siemens Mobility uzavřel významnou smlouvu s přední polskou nezávislou leasingovou společností Cargounit zaměřenou na posílení železniční dopravy v regionu. Jedná se o pořízení až 100 lokomotiv Vectron… »

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika