Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Na spoji Porta Moravica pojede známý švýcarský panoramatický vůz

Na spoji Porta Moravica pojede známý švýcarský panoramatický vůz

1.2.2023 – autor: PETR SLONEK

Příjemné překvapení v podobě jedinečné atrakce čeká na cestující ve vlaku Porta Moravica. Švýcarské spolkové dráhy SBB totiž na tento spoj od červnové změny jízdního řádu nasadí svůj populární panoramatický vůz Apm61 Pano.

Na spoji Porta Moravica pojede známý švýcarský panoramatický vůz

Novinka se týká spoje EC/IC 104, který jezdí na pravidelné trase z Grazu do Přemyšle přes Vídeň, Ostravu a Krakov. V létě bude doplněn o vagony, které si polská společnost PKP Intercity pronajala ze Švýcarska. V případě České republiky se v něm zákazníci projedou v úseku mezi Břeclaví a Bohumínem. 
Podle mluvčí švýcarských drah SBB Luany Quinter bude na tyto spoje nasazena část soupravy sestavená z vozů SBB včetně panoramatického vozu. Kromě Apm61 Pano se k vlaku Porta Moravica připojí také dva vagony druhé třídy Bpm61. Předání tří vozů SBB je naplánováno od 11. června 2023. Polský dopravce v současné době rovněž využívá vozy Bmpz, Bmz a Amz od rakouských drah ÖBB.  
Panoramatický vůz mohou využívat pouze cestující s jízdenkou pro 1. třídu. Díky částečně prosklené střeše poskytuje nezapomenutelné výhledy. SBB je v minulosti zakoupily pro atraktivnější cestování přes Švýcarsko nebo v údolí Rýna ze Švýcarska na sever Evropy. Pravidelně se objevovaly také na spojích do francouzské Nice nebo Vídně a od roku 2016 jezdí do Grazu. Celkem Švýcaři v letech 1991/1992 pořídili dvanáct kusů. 
Tento pohodlný vůz se zároveň stal největším tahákem transevropského vlaku CEE, který loni vyrazil v rámci propagace železnice na jízdu napříč mnoha evropskými zeměmi včetně Polska i ČR. Tehdy se v tuzemsku objevil naposledy. Nikdy zde ovšem nebyl pravidelně nasazován.
V Polsku o nákupu panoramatických vagonů zatím uvažuje pouze Malopolské vojvodství. Jejich pořízení je však zatím nejisté. Polské ministerstvo infrastruktury a PKP Intercity nicméně opakovaně zdůrazňují, že se připojují k mezinárodnímu trendu renesance mezinárodních vlaků.
 


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika