Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Modernizace parku ZSSK ve dvousystémové dimenzi

Modernizace parku ZSSK ve dvousystémové dimenzi

10.2.2016 – autor: MARTIN HARÁK

Postupný přechod na střídavou trakční soustavu nutí slovenského národního dopravce Železniční společnost Slovensko (ZSSK) přemýšlet ve „dvousystémové dimenzi“ více než kdy předtím. V plánu je proto nákup nových vozidel, která budou schopna provozu nejen po plném přechodu na 25 kV/50 Hz, ale i během poměrně dlouhého období změny napájecího systému. S financováním vozidel má pomoci EU, podobně jako s realizací pracovišť technicko-hygienické údržby, která budou plnit i roli center pro lehkou údržbu vozidlového parku.

Modernizace parku ZSSK ve dvousystémové dimenzi

V současné době běží na Slovensku soutěž na nákup pětadvaceti elektrických dvousystémových nízkopodlažních jednotek pro stejnosměrné napětí 3 kV a střídavou soustavu 25 kV/50 Hz. Půjde o tří a čtyřvozové ucelené jednotky, které by měly být provozovány především v Žilinském kraji a nejbližších regionech. Protože se od roku 2020 počítá s přepojením železničního uzlu Žilina na střídavou trakci, bude slovenský dopravce na tuto změnu připraven právě díky dvousystémovým vozidlům. Podle provozního ředitele ZSSK Igora Krška budou v té době elektrické lokomotivy pro osobní dopravu, včetně jednotek, buď vyrobeny, nebo bude potřebné množství přestavěno na oba systémy. Právě z těchto důvodů ZSSK koupila před několika lety dvousystémové patrové jednotky řady 671. ZSSK navíc plánuje ještě během letošního roku vypsání soutěže na nákup vícesystémových elektrických lokomotiv, které budou moci dosahovat minimálně rychlosti 160 km/h. Mimo to ZSSK vypsala soutěž na dodávku jedenadvaceti dvou a třívozových motorových nízkopodlažních jednotek.

Řada 361 zatím jen na Slovensku

Elektrické lokomotivy řady 361, které začaly jezdit v minulém grafikonu i do České republiky, opustily z velké části zhruba v polovině loňského roku české koleje a dnes je možné je vidět pouze na regionálních spojích Železniční společnosti Slovensko. Stroje původní řady 163 byly modernizovány na dvousystémové lokomotivy za finanční účasti evropských regionálních operačních programů, které ale přesně vymezují prostor, kde s vlaky mohou jezdit. V první polovině roku 2015 byly lokomotivy řady 361 prozatímně financovány pouze dopravcem, takže se jich evropské nařízení netýkalo, a vozidla mohla jezdit bez omezení i do zahraničí. Obrat nastal po příchodu evropských peněz na účty ZSSK. V ten moment se lokomotivy musely z mezinárodních výkonů stáhnout a zařadit pouze na vnitrostátní výkony. Igor Krško připouští, že stroje řady 361, které jsou modernizovány na rychlost 160 km/h, se na českých tratích opět v budoucnu ukážou. V současné chvíli je mezi výrobcem a ZSSK podepsána smlouva na modernizaci dalších strojů, které budou plně financované pouze ze zdrojů slovenského dopravce, takže jejich vozba nebude nijak omezena.

Z Evropy půjdou peníze i na moderní haly

ZSSK má naplánováno vybudování komplexní sítě pracovišť, která se zabývají lehkou údržbou železničních vozidel a jsou známá spíše pod názvem pracoviště technicko-hygienické údržby (THÚ). Momentálně je zpracovaná technická dokumentace i se stavebním povolením pro první tři lokality – Nové Zámky, Humenné a Zvolen, kde by letos měla proběhnout soutěž na dodavatele. Následovat by měla Žilina, Košice a také hlavní město Bratislava. Podle provozního ředitele ZSSK půjde hlavně o řešení údržby nižších stupňů pro motorové a elektrické jednotky a železniční vozy, včetně čištění exteriérů a interiérů kolejových vozidel. Pokud všechno půjde podle plánu, tak by i výstavba těchto hal mohla být spolufinancována z Bruselu za pomoci fondů Evropské unie.


Průměrné hodnocení (9 hlasů): 4.67

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika