Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Mnichov získá moderní vlaky pro S-Bahn

Mnichov získá moderní vlaky pro S-Bahn

2.10.2023 – autor: PETR SLONEK

Městskou a příměstskou dopravu v Mnichově a okolí brzy posílí nové moderní vlaky S-Bahn. Společnost Siemens Mobility uspěla ve výběrovém řízení na dodání 90 nových třináctivozových elektrických trakčních jednotek pro mnichovský S-Bahn v hodnotě přesahující dvě miliardy eur. Součástí kontraktu je také opce na další vozidla.

Mnichov získá moderní vlaky pro S-Bahn

Financování vozidel zajišťuje spolková země Bavorsko prostřednictvím leasingu. Stát bude vlaky pronajímat společnosti DB Regio. Nová vozidla pro mnichovský S-Bahn nabízejí více prostoru, větší komfort a mnoho inovací. První vozidla mají vyrazit s cestujícími na konci roku 2028. V Německu tak poprvé budou v provozu zcela integrované vlaky S-Bahn o délce více než 200 metrů s kapacitou pro 1 841 cestujících. Touto zakázkou se Bavorsko a S-Bahn připravují na očekávaný nárůst počtu pasažérů. Vozidla nevyžadují náročnou údržbu a software se aktualizuje přes cloud.
„Dvousetmetrový S-Bahn nabízí vyšší kapacitu a větší komfort pro cestující. Kaž­dý z nových vlaků XXL nahradí ve špičce 1 500 aut. Jedná se o regionální dopravu budoucnosti,“ řekla členka představenstva pro regionální dopravu Deutsche Bahn AG Evelyn Palla.
Podle bavorského ministra dopravy Christiana Bernreitera představuje pořízení vlaků velký krok k zajištění ještě šetrnější dopravy v největší bavorské metropolitní oblasti. „Jako osoba zodpovědná za regionální železniční dopravu v Bavorsku mohu říci, že se tato investice vyplatí. Vždyť vlaky budou využívat dvě třetiny všech cestujících  regionální železniční dopravy v Bavorsku a prakticky veškerá regionální doprava v mnichovském regionu je závislá na dobře fungujícím a atraktivním S-Bahnu,“ upozornil ministr.

Více prostoru a lepší nástup
V nových vlacích se vnitřní LED osvětlení mění v závislosti na denní době. Klasické tří- a čtyřmístné uspořádání sedadel poskytne více místa pro nohy, než mají v současnosti provozované vlaky. Vozy mají také víceúčelové prostory a sklopná sedadla. K dispozici jsou velkorysé úložné prostory, wi-fi, USB a elektrické zásuvky a vozy nabídnou lepší příjem telefonních hovorů díky speciálním sklům s dobrou prostupností signálu. Mnohem výkonnější systém klimatizace umožňuje udržovat příjemné teploty v interiéru i v extrémních vedrech až 45 stupňů Celsia.
Nový je informační systém. Displeje jsou umístěny nad dveřmi uvnitř i vně vozu, na stropě a na přechodech mezi vozy. Na obrazovkách je vidět průběh cesty, informace o stanicích a obsazenosti vlaku. Před výstupem se zobrazí, kde se na nástupišti nacházejí nejbližší schody nebo výtahy. Vně vlaku se na LED pásech ukáže barva příslušné linky S-Bahn. Široké dveře a velké nástupní prostory zajišťují rychlý nástup a výstup a usnadňují optimální rozložení osob v celém vlaku. Pět ze 13 vozů má velké víceúčelové prostory přístupné třemi dveřmi, které poskytují dostatek místa pro kola, kočárky, zavazadla nebo cestující. Vyhrazené prostory pro invalidní vozíky jsou na obou koncích soupravy. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Cargounit si pořídí nové Vectrony a SmartronyCargounit si pořídí nové Vectrony a Smartrony

25.4.2024 - Výrobce kolejových vozidel Siemens Mobility uzavřel významnou smlouvu s přední polskou nezávislou leasingovou společností Cargounit zaměřenou na posílení železniční dopravy v regionu. Jedná se o pořízení až 100 lokomotiv Vectron… »

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika