Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Italové koupí nové noční vlaky

Italové koupí nové noční vlaky

4.10.2023 – autor: PETR SLONEK

Konsorcium firem Škoda Transportation a Titagarh Firema uspělo v soutěži na dodávku nových lůžkových a lehátkových vozů pro italské státní dráhy, konkrétně pro spoje Intercity. Zakázku vypsala letos v červnu společnost Trenitalia, člen skupiny Ferrovie dello Stato Italiane. Výsledkem je výroba až 370 nových vagonů a celková hodnota objednávky činí až 732,5 milionu eur.

Italové koupí nové noční vlaky

První dílčí smlouva zahrnuje dodání celkem sedmdesáti lůžkových vozů – 44 z nich v kategorii Comfort, 22 DeLuxe a čtyři typu Economy – v celkové hodnotě 138,59 milionu eur. Vyjedou na trasu Milán  – Palermo – Syrakusy. Projekt odráží rostoucí oblibu cestování nočními vlaky. Nové vozy pro italskou železnici podle výrobců nabídnou „nevšední zážitek z cestování s větším komfortem, soukromím i klidem, který připomíná běžný hotelový pokoj“. Vlaky mají dokázat uspokojit i náročné požadavky cestujících. Nové vozy se budou kompletně vyrábět v Itálii. 
Titagarh Firema je filiálkou indické společnosti a sídlo má ve městě Caserta v provincii Kampánie nedaleko Neapole. „Jsem nadšený, že další evropský dopravce důvěřuje naší více než stošedesátileté tradici ve výrobě vozidel a objednal si lůžkové vozy s výraznou škodováckou stopou. Musím poděkovat našemu partnerovi Titagarh Firema SpA, který do tohoto projektu přináší odbornost a vynikající znalost místního trhu,“ řekl CEO Škoda Group Didier Pfleger.  
„Jsem potěšen, že výroba nových vozů se uskuteční v Itálii, v historickém místě stavby kolejových vozidel, a to díky pozitivním dopadům na úroveň zaměstnanosti, které z toho vyplynou,“ uvedl generální ředitel společnosti Titagarh Firema Carlo Logli.

Tři druhy vozů
Vozy DeLuxe jsou vybaveny komfortními prostornými ložnicemi, z nichž je šest jednolůžkových a dvě dvoulůžkové. Každá z nich má k dispozici vlastní WC a sprchu. Díky řešení klimatizace je možné v jednotlivých jednotkách individuálně nastavovat teplotu. Součástí výbavy jsou i moderní informační a audio/video zábavní systémy. Součástí vozu je  menší kuchyňka vybavená elektrickými spotřebiči. 
Třída Comfort nabídne v každém z vozů sedm kupé vybavených čtyřmi lůžky a vlastním umyvadlem. Kromě toho je součástí výbavy také rozsáhlejší prostor pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace a jejich doprovod. Pro tyto osoby jsou k dispozici také toalety a přepravní plošiny, které usnadní jejich nástup a výstup. V jednotlivých kupé lze rovněž individuálně nastavovat klimatizaci. 
Vozy Ekonomické třídy nabízí prostorný salonek pro cestující se sedadly uspořádanými dle vzorce rozmístění sedadel 2+1. Pro maximální pohodlí mají jednotlivé úseky dělicí stěny, loketní opěrky a nadrozměrné opěrky hlavy a každé místo má své individuální osvětlení. Široká středová ulička umožňuje pohodlné využití vnitřního prostoru během jízdy, zatímco v prostoru vestibulu jsou k dispozici regály na zavazadla a úložné prostory. V prostorách vestibulu je na každé straně umístěna jedna toaleta. 
Škoda v případě výroby nočních vlaků uspěla už loni v prosinci, a to v tendru finského národního dopravce VR. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Cargounit si pořídí nové Vectrony a SmartronyCargounit si pořídí nové Vectrony a Smartrony

25.4.2024 - Výrobce kolejových vozidel Siemens Mobility uzavřel významnou smlouvu s přední polskou nezávislou leasingovou společností Cargounit zaměřenou na posílení železniční dopravy v regionu. Jedná se o pořízení až 100 lokomotiv Vectron… »

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika