Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Gotthardský tunel se po vykolejení vlaku zprůjezdní až v září 2024

Gotthardský tunel se po vykolejení vlaku zprůjezdní až v září 2024

28.12.2023 – autor: PETR SLONEK

Švýcarské dráhy SBB připustily, že opravy Gotthardského úpatního železničního tunelu, které jsou nutné po nedávném vykolejení nákladního vlaku, potrvají déle, než se původně očekávalo. Podle nejnovějších prognóz by měly skončit až v září příštího roku.

Gotthardský tunel se po vykolejení vlaku zprůjezdní až v září 2024

Tento nový odhad zveřejnila ve svém prohlášení švýcarská železniční společnost CFF. Vychází z poznatků, že je potřeba vyměnit celkem sedm kilometrů kolejí a obnovit technologie zajišťující bezpečnost provozu. Současně se také předpokládá, že oprava bude stát přibližně 100 až 130 milionů švýcarských franků, tedy zhruba 3,3 miliardy korun. 
Představitelé SBB zdůraznili, že hledají způsoby, jak práce co nejvíce urychlit tak, aby vlaky mohly tunelem bez omezení jezdit co nejdříve. Už krátce poté, kdy v této důležité dopravní spojnici vlak vykolejil, se začalo s odstraňováním následků havárie. Každý den v tunelu ve ztížených podmínkách intenzivně pracuje až 80 zaměstnanců SBB a dalších firem, kteří denně vymění přibližně 300 metrů kolejí. Nákladní vlaky jím projíždějí omezeně, vybrané osobní spoje pak od konce září mohou tunelem jet alespoň o víkendech. SBB chtějí stavbu pro osobní dopravu více otevřít od 10. prosince společně se změnou jízdních řádů. Společnost CFF nicméně tvrdí, že s ohledem na postup prací bude tunel plně funkční až v září 2024.
Nejdelší železniční tunel na světě Gotthard o celkové délce 57 km byl vážně poškozen poté, co v něm 10. srpna 2023 vykolejilo 23 vagonů nákladního vlaku. Původně švýcarská železniční společnost doufala, že vlaky tudy budou opět jezdit 16. srpna, tedy necelý týden po nehodě. To se však nakonec kvůli mnohem větším škodám ukázalo jako nereálné.
Úpatní tunel byl dokončen v roce 2016 po sedmnácti letech náročných stavebních prací. Měří 57 kilometrů a náklady na jeho vybudování dosáhly 12 miliard dolarů. Dnes představuje nejvytíženější železniční trať pro přepravu nákladu přes pohoří Alp. Loni tunelem vlaky přepravily 19 milionů tun zboží, což je téměř desetinu více než předchozí rok.
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Cargounit si pořídí nové Vectrony a SmartronyCargounit si pořídí nové Vectrony a Smartrony

25.4.2024 - Výrobce kolejových vozidel Siemens Mobility uzavřel významnou smlouvu s přední polskou nezávislou leasingovou společností Cargounit zaměřenou na posílení železniční dopravy v regionu. Jedná se o pořízení až 100 lokomotiv Vectron… »

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika