Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / Dopravce PKP Intercity koupí dvacet lokomotiv Griffin

Dopravce PKP Intercity koupí dvacet lokomotiv Griffin

1.5.2023 – autor: PETR SLONEK

Společnost PKP Intercity podepsala smlouvu s firmou NEWAG Nowy Sącz na nákup 20 elektrických lokomotiv. Polský národní železniční dopravce na základě smlouvy zakoupí stroje Griffin. Kontrakt v hodnotě přes 500 milionů polských zlotých je dalším krokem k rozšíření parku hnacích vozidel PKP Intercity a zvýšení komfortu cestování.

Dopravce PKP Intercity koupí dvacet lokomotiv Griffin

Jedná se o součást investiční strategie dopravce s názvem Koleje Dużowych Inwestycji, díky níž bude do roku 2030 celá flotila nová nebo modernizovaná. Na pořízení zamíří celkem 24,5 miliardy polských zlotých. Moderní stroje umožní uspokojit poptávku po železniční dopravě v zemi, která se neustále zvyšuje. „Podepsali jsme další smlouvu, která PKP Intercity přiblíží cíli stanovenému v naší investiční strategii. Dvacet nových lokomotiv znamená možnost zahájení dalších spojení a větší spolehlivost vozidel v různých povětrnostních podmínkách,“ zdůraznil při podpisu kontraktu člen představenstva PKP Intercity Jarosław Oniszczuk.

Na vnitrostátních spojích
PKP Intercity pořizují jednosystémové lokomotivy s rychlostí 160 km/h. Díky tomu se využije vozový park dopravce, který se rozšiřuje o nové a modernizované jednotky. Lokomotivy se napájí ze stejnosměrné sítě 3 kV a PKP je nasadí ve vnitrostátních spojích. Pojedou v čele vlaků do Vratislavi, Poznaně, Gdyně, Olsztyna, Štětína, Krakova, Katovic, Zieloně Góry a Białystoku. Bezpečný provoz zajistí systém ETCS úrovně L1 a L2. Mezi vybavení patří také palubní diagnostické systémy, monitorování kamerou a požární signalizace. Nechybí ani GPS.   
„Jsme rádi, že státní podnik využívá služeb tuzemských výrobců. Lokomotivy Griffin z NEWAGU jsou moderní vozidla, která zvyšují úroveň služeb. Jejich koupě podpoří polský průmysl a ekonomiku a posílí potenciál PKP. Těžit z toho budou všechny strany – železnice, průmysl a především cestující,“ řekl tajemník ministerstva státních aktiv Maciej Małecki. „Nákup dalších lokomotiv Griffin je důležitý i v souvislosti s modernizací a elektrifikací železnice. Obnova vozového parku je jedním ze způsobů, jak by měly být vylepšovány služby,“ upozornil člen představenstva PKP Andrzej Olszewski.

Třicítka strojů už dříve
Nejedná se o první jednosystémové lokomotivy od výrobce NEWAG ve vozovém parku PKP Intercity. Před dvěma lety byla dokončena dodávka 30 elektrických strojů, které zůstávají nejmodernějším typem používaným dopravcem. Vozidla vyvinou rychlost až 160 km/h a jezdí po celé republice. Hodnota kontraktu byla 551,4 milionu PLN a NEWAG dodal všechny stroje za pouhých 11 měsíců.
Ještě letos vozový park posílí první z 10 vícesystémových lokomotiv rovněž od NEWAGU. Smlouva byla podepsána v říjnu 2021 a PKP Intercity má možnost rozšířit objednávku na 15 vozidel. Stroje pojedou rychlostí až 200 km/h. Homologovány budou pro šest evropských zemí. Celkový objem smluv s NEWAGEM přesahuje 1,3 miliardy polských zlotých. 
 


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika