Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zahraničí / DB rozšiřují nabídku dálkových i nočních spojů

DB rozšiřují nabídku dálkových i nočních spojů

1.12.2022 – autor: PETR SLONEK

Německý dopravce Deutsche Bahn od nového jízdního řádu, který začne platit 11. prosince, rozšíří svou nabídku dálkových i nočních spojů. Výrazně se také díky otevření nové vysokorychlostní trati zkrátí jízdní doba mezi Stuttgartem a Mnichovem. Novinkou je rovněž nasazení jednotky ICE3neo. Ta poprvé vyrazí na trať mezi Dortmundem, Kolínem nad Rýnem a Frankfurtem. DB tak chtějí více konkurovat automobilům i letecké dopravě.

DB rozšiřují nabídku dálkových i nočních spojů

Největší novinkou pro cestující je zkrácení cestovní doby mezi Stuttgartem a Mnichovem o 15 minut. Stane se tak díky zprovoznění celkem 60 kilometrů nové vysokorychlostní trati v úseku Ulm – Wendlingen. Její hlavní výhodou je rychlost, kterou na ní vlaky budou dosahovat. Ta činí 250 km/h. Protože část trasy prochází pohořím Švábská Jura, vede polovina zhruba polovina její délky v tunelech, přičemž nejdelší měří 8,8 km. Stavba začala v roce 2012 a náklady dosáhly zhruba čtyř miliard eur. 
Počet denních spojů se tak díky této investici mezi Mnichovem a Kolínem nad Rýnem mezi zvýší na 90, což představuje dva přímé vlaky za hodinu bez nutnosti přestupu. Jeden pojede nově severní trasou přes Norimberk, druhý pak přes Ulm, přičemž stávající spoj Dortmund/Düsseldorf - Stuttgart bude jezdit přes Kolín nad Rýnem a Mannheim do Ulmu, Augsburgu a Mnichova.  
DB zároveň v rámci spolupráce s leteckými společnostmi výrazně navýší počty spojů na letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Linka Basilej - Kolín nad Rýnem - Dortmund se nově prodlouží do Hamburku a umožní cestujícím z Münsteru, Osnabrücku a Brém častější přímé spojení na největší německé letiště. Častěji rovněž budou na toto letiště jezdit přímé spoje z Mnichova a Augsburgu.

Start rychlovlaku ICE3neo
Do běžného provozu mezi Dortmundem, Kolínem nad Rýnem a Frankfurtem s novým jízdním řádem také poprvé vyrazí nový rychlovlak ICE3neo. Tím však investice německého dopravce do vozidlového parku nekončí. V průběhu roku 2023 Deutsche Bahn uvede do provozu celkem 37 nových vlaků ICE, včetně vlaků XXL ICE 4 se třinácti vozy, délkou 374 metrů a celkem 918 místy, které budou nasazeny na nejvytíženější trasy. Vozový park navíc posílí další sedmivozové ICE 4. Počet míst ve vlacích ICE se tak příští rok postupně zvýší o 19 tisíc. 
„S novým jízdním řádem uděláme další krok na cestě k dalšímu zkvalitnění nabízených služeb,“ řekl vedoucí pro dálkovou osobní dopravu DB Michael Peterson. „Naši cestující budou ve velké míře těžit z obrovských investic do infrastruktury a nových vozidel. Například v roce 2023 se náš vozový park rozroste každý měsíc o tři nové vlaky ICE. To je rekord,“ dodal.
Mezi vylepšení služeb patří i zcela snový noční vlak kategorie IC z Prahy do Curychu přes Drážďany, Erfurt, Halle a Lipsko. Noční spoj Curych – Hamburk je naplánován tak, aby obsluhoval Heidelberg, Darmstadt a Hanau, zatímco spoj z Mnichova do Benátek, Rijeky, Záhřebu, Vídně a Budapešti vyjede ze Stuttgartu a obslouží města Göppingen, Ulm a Augsburg.
V mezinárodní dopravě DB navýší od října 2023 počet spojů mezi Stuttgartem a Curychem z osmi stávajících na 13 denně. Většinu výkonů pokryjí šestivozové jednotky Stadler Kiss. Ve spolupráci s dopravcem PKP se rovněž navýší počet spojů z Berlína do Varšavy na šest denně a jízdní doba se zkrátí o deset minut.   
Pokračovat by v příštím roce měla i modernizace železniční sítě. Kvůli dalším pracím budou muset dráhy dočasně upravit nabídku na některých spojích, která je již částečně zapracována do jízdního řádu.  
 


Průměrné hodnocení (2 hlasů): 1

Další články této rubriky

Stadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicímStadler uspěl v Arábii, dodá až 20 vlaků saúdskoarabským železnicím

27.3.2024 - Stadler dodá státním saúdskoarabským železnicím (SAR) minimálně 10 dieselelektrických jednotek z rodiny Next Generation. Součástí smlouvy, kterou společnost podepsala v únoru, je také desetiletá údržba vozidel a opce na… »

SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie SBB objednaly dalších pět rychlovlaků Giruno pro spoje do Itálie

26.3.2024 - Švýcarské spolkové dráhy (SBB) potvrdily objednávku dalších pěti vysokorychlostních vlaků řady RABe 501 známých pod obchodních značkou Giruno s maximální rychlostí 250 km/h od firmy Stadler Rail. Chtějí tak podpořit… »

Na Slovensku vyjely patrové jednotky KISSNa Slovensku vyjely patrové jednotky KISS

24.3.2024 - Cestující na Slovensku začali v únoru využívat nové patrové elektrické jednotky KISS od společnosti Stadler Rail. Železniční společnost Slovensko (ZSSK) objednala v roce 2020 čtyři šestivozové vlaky za bezmála 77 milionů eur,… »

 

Všechny články rubriky Zahraničí

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika