Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Skupina ČD / V Přerově předali stý opravený CityElefant

V Přerově předali stý opravený CityElefant

21.1.2020 – autor: MARTIN HARÁK

Dceřiná společnost Českých drah Dílny pro opravu vozidel (DPOV) předala v Přerově 11. prosince stou opravenou elektrickou patrovou jednotku řady 471 Českých drah CityElefant, která prošla opravou vyššího stupně. Třívozová jednotka 471.017/ 071.017/971.017, která má své domovské depo v Praze, byla za účasti zaměstnanců DPOV a mateřské firmy ČD komisionálně předána a poté s ní byla vykonána zkušební jízda na trase z Přerova do Nedakonic a zpět.

V Přerově předali stý opravený CityElefant

CityElefant pořadového čísla 017 se podrobil, tak jako jeho předchůdci, opravě vyššího stupně, označené jako Evy. Ty se v Přerově provádějí již od roku 2006. Jak zdůraznil ředitel přerovského Provozního střediska oprav Petr Sovadina, společnost DPOV je jedinou v rámci celé České republiky, která se specializuje na opravy CityElefantů. Primárně působí v tuzemsku, nicméně svoje portfolio rozšířili Přerovští i na podobné slovenské jednotky společnosti ZSSK známé jako Jánošík. Kromě běžných „vyvazovaček“, tedy oprav Evy, se v Přerově specializují na opravy po mimořádných událostech, násilném poškození či čelních střetech. Součástí dalších prací je například přemostění záchranné brzdy či modernizace interiérů. Navíc v DPOV u prvních osmnácti jednotek vyměňovali trakční kontejnery. „Pokud bychom započítali i tyto další opravy, došli bychom dnes již k číslu 170,“ potvrzuje ředitel Sovadina.

Podvozky základem bezpečné jízdy

Patrové jednotky CityElefant se do přerovských dílen přistavují primárně na opravy pojezdů a výměnu monobloků dvojkolí nebo opravy trakčních motorů. Tyto bezchybně fungující díly jsou základem bezpečné jízdy vlaku. Podle techniků z přerovského Provozního střediska oprav dochází u CityElefantů ke značnému opotřebení především kvůli jejich permanentnímu nasazení v pražské, respektive středočeské aglomeraci, potažmo v Moravskoslezském kraji. Vzhledem k tomu se vlaky postupně přistavují i na postupné modernizace, kdy se opravuje a obnovuje interiér vozů, přečalouňují sedačky, vyměňuje podlahová krytina, ale také se opravuje vodní hospodářství a vyměňuje informační systém. „Nedávno jsme zkušebně namontovali do jednoho vlaku nové informační systémy LED, ale již bez otáčivých terčíků, takzvaných dotů, které mají tendenci se často zasekávat. Jde o přežitý systém z devadesátých let, který postupně vyměníme u všech jednotek CityElefant. Současně zabudujeme do oddílů první třídy ještě porty USB plus zásuvky 230 voltů a do oddílů druhé třídy zásuvky 230 voltů, které slouží k napájení drobné elektroniky,“ vysvětluje Petr Sovadina.

Oprav ještě přibude

Rekonstrukce jednotek CityElefant budou ale kontinuálně pokračovat i v dalších letech. Vlaky budou vybaveny nejen bezdrátovou technologií wi-fi, úpravou projdou i nástupní posuvné dveře, jež budou vybavené dnes již standardní technologií – tlačítkem na otevírání, které se může navolit již během jízdy před příjezdem do stanice nebo zastávky. Na podobném principu v současné době fungují prostředky městské hromadné dopravy jako autobusy, tramvaje nebo metro. Na letošní rok se v DPOV připravují na opravu čtrnácti jednotek řady 471. Ty projdou jak vyšším stupněm oprav, tak i modernizací interiéru. Od příštího roku by se měl počet oprav navýšit díky výměnnému systému podvozků, podobně jako se to již dnes praktikuje na Pendolinech. Tím se navíc zrychlí opravy, a ročně se tak může počet takto opravených jednotek navýšit až na dvacet, což je významný nárůst. To pochopitelně pomůže zrychlit proces oprav jak u jedenácti moravskoslezských, tak naopak dvaasedmdesáti pražských jednotek, které zabezpečují významné přepravy cestujících v regionální dopravě.


Průměrné hodnocení (6 hlasů): 4.67

Další články této rubriky

Posuzování interoperability železničního systémuPosuzování interoperability železničního systému

27.2.2024 - Posuzování interoperability železničního systému je nezbytnou součástí provozování železniční dopravy v Evropské unii. Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) jakožto společnost specializovanou na poskytování odborných služeb se… »

VUZ nabízí novou službu: posuzování odolnosti proti kybernetickým hrozbámVUZ nabízí novou službu: posuzování odolnosti proti kybernetickým hrozbám

31.12.2023 - Kybernetická bezpečnost je dnes zásadním tématem napříč celou řadou oblastí. Je spojená nejenom s každou oblastí, kde se nachází elektronika, ale i s každým člověkem. Útoky na jednotlivce přibývají a jsou stále… »

Podílíme se na vytváření moderní železniční infrastrukturyPodílíme se na vytváření moderní železniční infrastruktury

1.12.2023 - Železniční infrastruktura se neobejde bez spolupráce řady profesí. Pokud všichni plní své úkoly, jde o sehraný orchestr, který zabezpečuje spolehlivou a bezpečnou funkci železnice jako celku. Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) plní… »

 

Všechny články rubriky Skupina ČD

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika