Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Provoz / Na Lipenku zkušebně vyjely Pantery

Na Lipenku zkušebně vyjely Pantery

25.1.2022 – autor: JOSEF HOLEK

Moderní elektrické jednotky RegioPanter Českých drah vyjely na trať spojující jihočeský Rybník s Lipnem nad Vltavou. Zatím však nepravidelně, pouze ve zkušebním režimu. V plánu je nicméně pravidelný provoz a přímé spojení Lipna s Českými Budějovicemi.

Na Lipenku zkušebně vyjely Pantery

Začátkem prosince loňského roku si mohli cestující na Lipence poprvé vychutnat jízdu moderní elektrickou jednotkou řady 650 Českých drah. RegioPantery na trať mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou vyjely pouze v nepravidelném zkušebním režimu. Při něm by se měly prověřit technické možnosti jejich budoucího trvalého nasazení. „To by umožnilo zavedení pohodlných přímých vlaků z Českých Budějovic přes Rybník až do Lipna nad Vltavou, které mohou přispět i k dalšímu rozvoji lipenského regionu,“ uvedl ředitel Oblastního centra obchodu Západ (OCOZ) ČD Martin Hurajčík.

Díky jejich případnému nasazení by bylo možné zavést pohodlné přímé vlaky nikoliv jen z Rybníku, ale rovnou z Českých Budějovic. „Zkušební provoz byl do konce zahájen zvláštním vlakem na trase České Budějovice ‒ Lipno nad Vltavou. Následně byly prostřednictvím RegioPanterů vedeny i další vlaky na Lipensku,“ upřesnil Pavel Kosmata, českobudějovický obchodní manažer (OCOZ). Ve všech vlacích platí běžný tarif ČD.

Na Bechyňku nevyjedou

České dráhy zatím na jihu Čech provozují čtveřici RegioPanterů. Letos se však vozidlový park výrazně rozšíří o deset dalších zcela nových jednotek stejné řady. „Tím, že se tyto vlaky dostaly i na Lipenku, budou moderní jednotky pokrývat regionální dopravu v elektrické trakci v celém kraji, vyjma Bechyňky s odlišnou napájecí soustavou a nevhodnými oblouky,“ připomněl Pavel Kosmata.

Není to ale poprvé, kdy jednotky řady 650 vyjely k lipenské přehradě. Už na podzim 2020 tu České dráhy testovaly přechodnost a jízdu v obloucích o poloměru menším než 150 metrů. O měření se postarala speciální měřicí náprava, instalovaná na předním podvozku. Jízdně-technického měření se tehdy chopila Zkušební laboratoř Výzkumného ústavu kolejových vozidel (VÚKV). Dvojkolím měřila svislé a příčné síly, působící mezi dvojkolím a kolejí, a snímači pak zrychlení na podvozku a ve skříni vozidla.

Regionální moderna

Jednotka byla testována v prázdném i zatíženém stavu. Poznatky z měření využily ČD i Správa železnic jako důležitý podklad při rozhodování o zkušebním provozu. Obdobný test, ale za pomoci posunu lokomotivou řady 113, se uskutečnil i na Bechyňce, tedy trati z Tábora do Bechyně. Tam ovšem Pantery nevyjedou. RegioPantery jsou moderní bezbariérové elektrické jednotky s klimatizovaným interiérem. Cestujícím nabízejí také palubní wi-fi síť, zásuvky pro dobíjení cestovní elektroniky a místa pro přepravu kočárků a jízdních kol.

ČD na Lipenku zatím nasazují soupravu s vozy řady BDs, patrovými vozy řady Bdmteeo a elektrickou lokomotivou řady 210. „Přichází evropský zabezpečovač ETCS a instalace do lokomotiv řady 210 se již nevyplatí. Řešením tedy je nasazení rychlých a moderních vozidel, která už zabezpečovač ETCS připraven mají. Jednotky RegioPanter to splňují,“ uvedl před nedávnem Pavel Kosmata.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

České dráhy posílily údržbu vozů České dráhy posílily údržbu vozů

17.3.2024 - Linka R17 Vltava / Lužnice / Silva Nortica z Prahy do Českých Budějovic, Českých Velenic a Vídně se dlouhodobě potýkala s nedostatkem vozů. Kvůli tomu musely být nasazeny náhradní vozy nebo zkráceny soupravy. České dráhy proto… »

V železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátorV železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátor

11.3.2024 - ČD Cargo představilo ve druhé polovině února nový simulátor lokomotivy Siemens Vectron. Umístěný je v České Třebové, tradiční baště tuzemských železničářů. Velmi zdařilou a do detailu vyvedenou kopii skutečné kabiny… »

ČD testují bionaftu z odpadních tuků a rostlinných olejů ČD testují bionaftu z odpadních tuků a rostlinných olejů

19.2.2024 - České dráhy začaly v nových motorových jednotkách řady 847 (RegioFox) dodávaných společností Pesa testovat motorovou naftu se zvýšeným obsahem udržitelné biosložky na bázi hydrogenačně upraveného rostlinného oleje (HVO).… »

 

Všechny články rubriky Provoz

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika