Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Provoz / Heligón vyjel s cestujícími po půl století trvající pauze

Heligón vyjel s cestujícími po půl století trvající pauze

11.11.2019 – autor: JOSEF HOLEK

Parní lokomotiva 414.096 z roku 1906 přezdívaná Heligón se po více než padesátileté přestávce a nákladné rekonstrukci vypravila na koleje i s cestujícími. Svůj další historický okamžik si odbyla v sobotu 19. října na trati z Lužné u Rakovníka do nedalekých Kolešovic.

Heligón vyjel s cestujícími po půl století trvající pauze

Před tím však úspěšně prošla technicko-bezpečnostní zkouškou. České dráhy a jejich luženské Centrum historických vozidel vypravily na nevyužívanou Kolešovku dva zvláštní vlaky, vždy s historickými vozy řad Ci a D. Jízdy si nenechaly ujít stovky nadšenců železniční techniky. Heligón dosloužil v roce 1967 v Českých Budějovicích, poté putoval do Českých Velenic, kde stál na pomníku. Před pěti lety jej začaly České dráhy opravovat. Letos na jaře bylo zatopeno v opraveném kotli a nedávno se stala lokomotiva v ČD Muzeu hvězdou při Dni železnice. Vyrobeno bylo sice celkem 453 kusů těchto strojů, a jednalo se tak o nejpočetnější řadu rakousko-uherských železnic, dodnes se však zachovaly pouze tři stroje.


Průměrné hodnocení (5 hlasů): 3.4

Další články této rubriky

Lovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronuLovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronu

12.4.2024 - V rámci našeho infrastrukturního okénka se tentokrát podíváme na čtyři významné stavby, které v posledních měsících doznaly výraznějších změn. Konkrétně na lovosické nádraží, kde jsou již v provozu všechna nová… »

České dráhy posílily údržbu vozů České dráhy posílily údržbu vozů

17.3.2024 - Linka R17 Vltava / Lužnice / Silva Nortica z Prahy do Českých Budějovic, Českých Velenic a Vídně se dlouhodobě potýkala s nedostatkem vozů. Kvůli tomu musely být nasazeny náhradní vozy nebo zkráceny soupravy. České dráhy proto… »

V železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátorV železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátor

11.3.2024 - ČD Cargo představilo ve druhé polovině února nový simulátor lokomotivy Siemens Vectron. Umístěný je v České Třebové, tradiční baště tuzemských železničářů. Velmi zdařilou a do detailu vyvedenou kopii skutečné kabiny… »

 

Všechny články rubriky Provoz

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika