Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Provoz / ČD si pronajmou lokomotivy s rychlostí až 200 km/h

ČD si pronajmou lokomotivy s rychlostí až 200 km/h

1.3.2021 – autor: PETR SLONEK

Vozidlový park Českých drah se rozroste o další lokomotivy Siemens Vectron. K desítce, kterou si společnost pronajala před zhruba třemi roky, a jedné, kterou si pořídily přímo od Siemensu, přibude letos dalších třináct. Prvních šest strojů ČD převezmou do konce března a objeví se v provozu na lince R18. Dalších sedm lokomotiv dostanou příští rok na podzim – pro linku Praha – Lichkov – Wrocław – Gdynia.

ČD si pronajmou lokomotivy s rychlostí až 200 km/h

O veřejnou zakázku na pronájem elektrických lokomotiv projevilo zájem šest subjektů. S vítěznou firmou bude po dořešení všech formálních náležitostí podepsána smlouva. Pronájem vyřeší situaci, kdy dopravce potřebuje nahradit starší lokomotivy, u nichž se finančně nevyplatí instalace zabezpečovače ETCS a přestavba na jinou napěťovou soustavu kvůli přechodu na jednotnou napájecí soustavu. ČD už v současné době řeší nákup nových lokomotiv, ty ale budou dodány nejdříve v roce 2024. Lokomotivy si dopravce pro­najme až na dobu deseti let a nájemné zahrnuje také údržbu formou full service. Vozidla bude možné v průběhu platnosti odkoupit.  Zaplacené nájemné se odpočítá z ceny.


Průměrné hodnocení (0 hlasů): 0

Další články této rubriky

Lovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronuLovosická nástupiště v novém, v Kladně již z peronu

12.4.2024 - V rámci našeho infrastrukturního okénka se tentokrát podíváme na čtyři významné stavby, které v posledních měsících doznaly výraznějších změn. Konkrétně na lovosické nádraží, kde jsou již v provozu všechna nová… »

České dráhy posílily údržbu vozů České dráhy posílily údržbu vozů

17.3.2024 - Linka R17 Vltava / Lužnice / Silva Nortica z Prahy do Českých Budějovic, Českých Velenic a Vídně se dlouhodobě potýkala s nedostatkem vozů. Kvůli tomu musely být nasazeny náhradní vozy nebo zkráceny soupravy. České dráhy proto… »

V železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátorV železničním srdci republiky přibyl už třetí simulátor

11.3.2024 - ČD Cargo představilo ve druhé polovině února nový simulátor lokomotivy Siemens Vectron. Umístěný je v České Třebové, tradiční baště tuzemských železničářů. Velmi zdařilou a do detailu vyvedenou kopii skutečné kabiny… »

 

Všechny články rubriky Provoz

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika