Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Lidé a příběhy / Zaměstnanec ČD zachránil dívky před útočníkem

Zaměstnanec ČD zachránil dívky před útočníkem

22.11.2019 – autor: JOSEF HOLEK

Útok nožem přežil zaměstnanec Českých drah Tomáš Kohoutek, když se letos na jaře v Praze zastal dvou napadených dívek. Skončil pobodaný v nemocnici a dodnes má následky. Příběh je však důkazem, že ve společnosti žijí lidé, kteří nejsou lhostejní. Za svůj čin byl Tomáš nominován na Cenu Michala Velíška. Vyznamenán byl i generálním ředitelem a předsedou představenstva ČD Václavem Nebeským.

Zaměstnanec ČD zachránil dívky před útočníkem

Dlouholetý zaměstnanec Českých drah Tomáš Kohoutek byl nominován na Cenu Michala Velíška. Letos na jaře se v Praze zastal dvou slečen, které napadl výtržník. Nakonec skončil v nemocnici, kam byl převezen poté, co ho útočící muž pobodal nožem. Násilník skončil na policii a čeká ho soud.

Celý incident se odehrál na jaře v pozdních večerních hodinách, když v jedné z pražských ulic čekal Tomáš Kohoutek na taxi. Všiml si však, že nedaleko od něj se dvě dívky snaží slovně zabránit vandalovi v ničení dopravních značek a zaparkovaných automobilů. Ten však zaútočil i na ně, čemuž nemohl Tomáš Kohoutek nečinně přihlížet. „I já jsem mu řekl, aby s tím přestal. To už se ale do mě pustil. Nebyl jsem pasivní, dokázal jsem se ubránit. Věděl jsem, že musím jeho pozornost obrátit na sebe. Když jsme se doprali, muž odešel a za minutu se vrátil s nožem.“ Útočník totiž bydlel kousek od místa činu. „Všechny útoky jsem vykryl, on skončil a já jsem dívky poslal do nedalekého baru, aby zavolaly policii a nějakou posilu. Jenže chlápek se vrátil potřetí, opět jsme se do sebe pustili,“ popsal událost.

Útočníka zatkla zásahovka

Jak zjistil, muž při třetím útoku bodal. Jednou čepel dokonce prošla skrz oblečení až do ruky. Útočník nakonec skončil na zemi. „Jak začal vstávat, čekal jsem, že opět přijde atak na tělo. Uskočil jsem, ale jedna noha tam prostě zůstala. Takže se nůž zaryl do ní. Nato jsem vyndal mobil a začal si ho fotit.“ Toho se agresor lekl a utekl. Dívky vyvázly „jen“ se šokem a zásahová jednotka si během pár minut pro násilníka došla přímo do bytu. Nyní čeká na soud.

A Tomáš Kohoutek? Skončil s probodnutou rukou a nohou, přeťatými cévami a výraznou ztrátou krve na chirurgii. Ačkoliv se jizvy v pořádku zahojily, má stále omezenou hybnost ruky a pár jizev. Později navíc zjistil, že útočník pravděpodobně mířil i na srdce – na inkriminovaném místě měl totiž propíchnutou bundu. „Až později jsem si uvědomil, že při mně stáli snad všichni svatí. Dnes jsem už v pohodě, událost mi dala životní zkušenost, začal jsem s přítelkyní chodit na trénink systému sebeobrany Krav maga, a doporučuji to i všem ostatním. Ne proto, abychom se uměli postavit útoku, ale abychom ho dokázali odrazit, získat pár vteřin na ústup, a případně zavolat pomoc. Proti noži a i jiné zbrani se totiž brání velmi těžko,“ upozornil na riziko podobných událostí Tomáš Kohoutek.

Poděkování od generálního ředitele

Příběhu si všimla i Nadace ADRA spolu s televizí Nova a po výběru odbornou porotou nominovala Tomáše Kohoutka na Cenu Michala Velíška. Dokázal okamžitě pomoci, když byl svědkem napadení. Bez ohledu na následky tvrdě zasáhl a útok, i přes své vážné zranění, nakonec odrazil.

Podobně letos postupovali i další lidé, kteří byli společně s Kohoutkem nominovaní. O vítězi rozhodovali svými hlasy lidé na internetu. Cenu nakonec získal Ladislav Bezděk za podobný čin. „I když náš kolega cenu nezískal, je bezesporu hrdinou, ocenění a uznání si jistě zaslouží. Přitom trendy ve společnosti jsou nastavené úplně jinak. Lidé jsou stále častěji neteční, nedokáží si pomoci. Proto není ocenění jen frází, ale srdečným a hlubokým poděkováním za to, jak se pan Kohoutek zachoval. Přeji mu zároveň, aby se do podobného incidentu už nikdy nedostal,“ ocenil Kohoutkovu slušnost, statečnost, odvahu a smysl pro spravedlnost Václav Nebeský, generální ředitel a předseda představenstva Českých drah.

Právě lidem, jako je Tomáš Kohoutek, vyjadřují Nadace ADRA společně s TV Nova veřejně uznání.  Od ostatních udělovaných ocenění se Cena Michala Velíška liší tím, že je určená neprofesionálům. Smyslem je bojovat proti lidské lhostejnosti – probouzet svědomí a vést ke konkrétním činům, když nikdo nekoná, nebo ke slovům, pakliže všichni kolem mlčí. Nadace ADRA a TV Nova udělily první cenu – skleněného anděla – v roce 2006.

Příběh Michala Velíška

V úterý 13. září 2005 před 18. hodinou procházel s kočárkem přes park Karlova náměstí v Praze. Všiml si muže, který obtěžoval dívku na lavičce. Zeptal se jí proto, co se děje. Netušil přitom, že násilník má v ruce pistoli, kterou jí ohrožuje a neváhal ji nakonec použít ani proti němu. Šest hodin poté Michal Velíšek následkem průstřelu břicha zemřel. Ohrožená studentka i dítě v kočárku přežily bez zranění. Z vraždy byl obviněn a ke 25 letům odnětí svobody odsouzen jednatřicetiletý recidivista David Lubina. Zdroj: Nadace ADRA


Průměrné hodnocení (14 hlasů): 4.64

Další články této rubriky

Největší kouzlo cesty tkví v její neopakovatelnostiNejvětší kouzlo cesty tkví v její neopakovatelnosti

28.3.2024 - Skutečnost, že dráha dokáže měnit lidské osudy, zavání hrozivým klišé. Jak jinak ale popsat životní cestu Moniky Stapleton, která se s nesmírnou energií a nadšením stará o hladové a žíznivé cestující v railjetech Českých… »

Ludvík Losos a jeho životní dráha protínající PodkrušnohoříLudvík Losos a jeho životní dráha protínající Podkrušnohoří

29.2.2024 - Přívlastek „muž mnoha profesí a zájmů“ není v případě Ludvíka Lososa nikterak nadnesený. V životě se stihl věnovat dějinám umění, konzervaci památek, muzejnictví, restaurátorství, ale i chemii nebo železničnímu… »

Z paluby nočních vlaků až ke kontroléruZ paluby nočních vlaků až ke kontroléru

31.1.2024 - Dráha, jiná alternativa není. Adam Vanting už ve škole nad ničím jiným ani nepřemýšlel a svůj velký sen si i plní. Nejprve na palubě nočních vlaků, potom v kanceláři při plánování výluk – a nyní v podobě kurzu na… »

 

Všechny články rubriky Lidé a příběhy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika