Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Zpravodajství / Ministerstvo zadotuje historická vozidla

Ministerstvo zadotuje historická vozidla

3.2.2020 – autor: JOSEF HOLEK

Ministerstvo dopravy vyhlásilo výzvu v rámci programu na obnovu historických železničních vozidel. Tato podpora přispívá k zachování technického a kulturního dědictví České republiky a je vyhlašována každý rok.

Heligón vyjel s cestujícími po půl století trvající pauze

Program na podporu obnovy historických železničních vozidel v letech 2017-2020 byl schválen ministerstvem financí a má ho na starost Odbor drážní a vodní dopravy Ministerstva dopravy.

Cílem programu je obnovení provozu historických železničních vozidel nebo jejich vystavování. Schválený program umožňuje kumulaci finanční podpory s veřejnými prostředky i z jiných zdrojů, a to až do výše 80 % uznatelných nákladů.

Aktuálně probíhající program navazuje na program předchozí, který fungoval již od roku 2011. Zájemci o finanční podporu mohou letos předkládat své investiční záměry až do 30. dubna 2020.

Z dotací například České dráhy nedávno zrekonstruovaly tendr 412.365 patřící k parní lokomotivě 414.096 přezdívané Heligón. Lokomotivu opravovali v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka sedm let. Loni na podzim absolvovala technicko-bezpečnostní zkoušku a vydala se na první jízdu z Lužné do Kolešovic.

 


Průměrné hodnocení (4 hlasů): 4

Další články této rubriky

Historická budova nádraží v Teplicích má původní vzhledHistorická budova nádraží v Teplicích má původní vzhled

16.4.2024 - Správa železnic dokončila rekonstrukci památkově chráněného nádraží v Teplicích. Obnovou prošla fasáda a střecha objektu a také první nástupiště včetně litinového přístřešku. Stavba začala v srpnu 2022, její celkové… »

Startuje další nostalgická sezonaStartuje další nostalgická sezona

14.4.2024 - Nová sezona v ČD Muzeu Lužná u Rakovníka odstartuje v sobotu 27. dubna, kdy se letos prvně otevřou brány pro veřejnost. Návštěvníci se mohou těšit na premiérové jízdy na prodlouženém okruhu úzkorozchodné železnice a chybět… »

ČD v létě posílí spojení mezi Prahou a BerlínemČD v létě posílí spojení mezi Prahou a Berlínem

10.4.2024 - České dráhy společně s německým dopravcem Deutsche Bahn rozšíří na letní sezonu provoz vlaků mezi Prahou a Berlínem. Pro cestu mezi oběma metropolemi cestujícím nabídnou od 10. června až do 15. září 2024 každý den dodatečný… »

 

Všechny články rubriky Zpravodajství

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika