Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Skupina ČD / Certifikace železničních vozidel podle legislativy EU ve VUZ

Certifikace železničních vozidel podle legislativy EU ve VUZ

16.11.2017 – autor: JIŘÍ PŮDA, PAVEL KRIPNER foto: VUZ

Certifikace železničních vozidel jsou ve Výzkumném Ústavu Železničním (VUZ) prováděny útvarem Kancelář autorizované osoby (KAO). Podle druhu posuzování z hlediska předpisů funguje KAO jako oznámený subjekt (NoBo – posuzování dle EU legislativy), určený subjekt (DeBo - posuzování dle vnitrostátní legislativy) nebo subjekt pro posuzování bezpečnosti (AsBo – posuzování bezpečnosti dle nařízení komise 402/2013).

Certifikace železničních vozidel podle legislativy EU ve VUZ

Řídícím dokumentem pro provádění certifikací je směrnice Evropského parlamentu a Rady ES 2008/57 o interoperabilitě železničního systému ve Společenství. Směrnice uvádí základní principy, podle nichž se uskutečňuje certifikace železničních vozidel a jejich částí včetně infrastruktury a systémů řízení. Samotné certifikace se provádí podle technických předpisů podle toho, o jaké vozidlo jde. Tyto předpisy tzv. Technické specifikace pro interoperabilitu (TSI) popisují požadavky na parametry a vlastnosti vozidel a jejich částí. Cílem certifikací podle TSI je umožnit občanům EU, hospodářským subjektům a regionálním a místním orgánům plné využití výhod vyplývajících z vytváření prostoru bez vnitřních hranic, zejména podporovat propojení a interoperabilitu vnitrostátních železničních sítí, jakož i přístup k těmto sítím, přičemž musí být prováděna všechna opatření, která se mohou ukázat nezbytnými v oblasti technické normalizace.

Jako příklad TSI můžeme uvést nařízení komise (EU) č. 1302/2014 o technické specifikaci pro interoperabilitu subsystému „kolejová vozidla – lokomotivy a kolejová vozidla pro přepravu osob“ železničního systému v Evropské unii. Takových TSI je celá řada. Jde například o TSI pro nákladní vozy, TSI týkajících se přís-tupnosti železničního systému Unie pro osoby se zdravotním postižením a osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, TSI týkající se bezpečnosti v železničních tunelech, TSI týkající se kolejových vozidel z hlediska hluku a další. Výše uvedenými předpisy se musí řídit všichni výrobci vozidel a také subjekty jako NoBo, DeBo a AsBo.

Jasná pravidla posuzování

Všechny TSI zmiňují posuzování vozidel a jejich částí podle tzv. modulů. Ty jsou popsány v rozhodnutí komise 2010/713/EU o modulech pro postupy posuzování shody, vhodnosti pro použití a ES ověřování, které mají být použity v technických specifikacích pro interoperabilitu přijatých na základě směrnice 2008/57/ES.

Moduly uvedené v tomto dokumentu popisují způsob posuzování a certifikace pro subsystémy (v našem případě vozidla jako nákladní vozy, lokomotivy, jednotky) a pro jejich části – tzv. prvky interoperability (kola, nápravy).

Vozidla, která mají být certifikována a také a jejich části, musí rovněž projít úspěšně zkouškami, které prokážou schopnost plnění vlastností uvedených v TSI a také v předpisech v TSI citovaných (např. EN). Jde například o zkoušky pevnosti, zkoušky jízdních vlastností, hluku, brzd, komunikace se systémy zabezpečení apod.

Kromě požadavků TSI musí posuzovaná vozidla splňovat také vnitrostátní předpisy vydané státy, na jejichž železniční síti má být provozováno vozidlo určené k certifikaci. Plnění těchto vnitrostátních předpisů a také požadavků, které jsou v TSI nedořešené (jde o tzv. otevřené body) posuzuje určený subjekt (DeBo). Další, třetí typ posouzení vozidla je posouzení bezpečnosti. To probíhá podle předpisu prováděcí nařízení komise (EU) č. 402/2013 o společné bezpečnostní metodě pro hodnocení a posuzování rizik.


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Nový kalkulátor emisí pro zákazníky ČD CargoNový kalkulátor emisí pro zákazníky ČD Cargo

25.3.2024 - Ekologie, udržitelnost, dekarbonizace, to vše jsou pojmy, které v současné době rezonují celou společností, oblast dopravy nevyjímaje. Dceřiná firma Českých drah ČD Cargo je společensky odpovědná firma a otázce udržitelnosti… »

Posuzování interoperability železničního systémuPosuzování interoperability železničního systému

27.2.2024 - Posuzování interoperability železničního systému je nezbytnou součástí provozování železniční dopravy v Evropské unii. Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) jakožto společnost specializovanou na poskytování odborných služeb se… »

VUZ nabízí novou službu: posuzování odolnosti proti kybernetickým hrozbámVUZ nabízí novou službu: posuzování odolnosti proti kybernetickým hrozbám

31.12.2023 - Kybernetická bezpečnost je dnes zásadním tématem napříč celou řadou oblastí. Je spojená nejenom s každou oblastí, kde se nachází elektronika, ale i s každým člověkem. Útoky na jednotlivce přibývají a jsou stále… »

 

Všechny články rubriky Skupina ČD

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika