Přihlásit se do Intranetu ČD

 
 

Železničář / Hlavní zprávy / Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

19.3.2024 – autor: VÍT ČEPICKÝ

Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových jídel ochutnat a patřičně ocenit, pokud mezi ně ovšem nepatříte, rádi vás navnadíme k návštěvě restaurace s tím nejlepším programem za oknem.

Na palubách jídelních a bistrovozů ČD začalo jaro

Přestože kalendář a rovnodennost svorně přisuzují první jarní den až 20. březnu, v jídelních a bistrovozech Českých drah rozkvetlo jarní menu již v polovině února. Naši stálí labužníci tak již jistě stihli většinu nových jídel ochutnat a patřičně ocenit, pokud mezi ně ovšem nepatříte, rádi vás navnadíme k návštěvě restaurace s tím nejlepším programem za oknem. S přechodem od podzimně-zimní nabídky se sice musíte rozloučit s populární krémovou houbovou polévkou, krupetem s červenou řepou, gulášem z vepřových líček a makovcem, příliš smutnit ale není třeba, jelikož je nahrazují neméně lákavé delikatesy, na jejichž přípravě nechali kus svého profesního umu kuchaři JLV a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Reakcí na tradičně proměnlivé jarní počasí je hutná česneková polévka. Sama o sobě nabízí poctivou porci zeleniny a brambor a výborně připraví chuťové pohárky na jeden z hlavních chodů. A to buď pečené králičí stehno na zelenině s bramborovými špalíčky, nebo vegetariáni pak nejspíš ocení kukuřičné placky s čedarem, salátem z fazolových lusků a řepným dipem.
Nabídka ČD Restaurantu nezklame ani vegany; v jídelním lístku objeví jak lehký salát z bulguru s čočkami, zeleninou a sušenými rajčaty, tak sendvič s pečenou zeleninou a čedarovým plátkem. Na pozici sladké tečky se pak nově zabydlují dýňové lívance s borůvkovou omáčkou a zakysanou smetanou.

NEIPA z Potštejna
Pokud patříte mezi tradicionalisty, nemusíte se obávat, všechny populární kousky ze stálé nabídky v lístku nadále zůstávají – bohaté snídaně, párky od Dolejších, gulášová polévka, kuřecí řízek, telecí s čočkovým salátem… A samozřejmě populární svíčková, ta v nabídce rozhodně chybět nemůže.
Poslední změna přicházející s jarní nabídkou bude zajímat milovníky kvalitního a dobrého řemeslného piva. Vedle čepované Plzně se na pivním lístku objevuje další speciál od Chrousta, mířící speciálně na palubu vlaků. Tentokrát přichází na řadu stále populárnější styl New England IPA – ozvláštněný několika kapkami grepu a trochou laktózy. V Potštejně vařená svrchně kvašená čtrnáctka s obsahem alkoholu 5,9 % je již standardně nabízena v objemu 330 ml. Po dobrém jídle a s ubíhající krajinou za oknem ideální varianta. 
 


Průměrné hodnocení (1 hlasů): 5

Další články této rubriky

Legendární Albatros se vrátí do provozuLegendární Albatros se vrátí do provozu

17.5.2024 - Legendární rychlíkové lokomotivě někdejších ČSD z roku 1947 se začalo blýskat na lepší časy. Modrý Albatros 498.022 se brzy bude moci vrátit do činné služby. České dráhy totiž využily nabídku společnosti Steam Story Agency… »

Novinka v e-shopu: Vytížení spojů ukáže semaforNovinka v e-shopu: Vytížení spojů ukáže semafor

13.5.2024 - Cestující využívající dálkové vlaky nyní mohou snadno zjistit předpokládanou obsazenost konkrétního spoje. Umožňuje to novinka, kterou ve svém e-shopu na www.cd.cz České dráhy spustily v pilotním provozu na konci března. Systém… »

Léto v jídelních vozech ČD začíná už v květnuLéto v jídelních vozech ČD začíná už v květnu

9.5.2024 - Přestože je astronomické léto ještě relativně daleko před námi a s tím meteorologickým si nikdy nemůžeme být úplně jistí, do jídelních vozů a bistrovozů Českých drah dorazilo gastronomické léto již na začátku května. Na… »

 

Všechny články rubriky Hlavní zprávy

 
 
Filtr pro třídění článků
Datum od
Datum do
Železničář číslo
Rubrika